„Forogj meg a saját sírodba” – a Való Világ szereplőit szótárral sem értjük

DSC4537
2023.03.03. 16:28
A tizenegyedik Való Világ szereplői olyan nyelvet beszélnek, amely első hallásra magyarnak tűnik, de amint szeretnénk megérteni, hogy milyen gondolatokat sűrítettek mondandójukba, sajnos rá kell jönnünk, hogy nem értünk semmit. Véletlenszerűen válogatott videókból gyűjtöttünk most össze erre az állításra pár példát. Öveket becsatolni, rázós menet lesz!

Minden úgy kezdődött, hogy munka közben gyanútlanul rákattintottam egy videóra, ami a Való Világ első hármas párbajából mutatott egy részletet. Az egyik szereplő szájából elhangzott egy mondat, ami megtámadta, majd magára hagyta tanácstalanul remegő dobhártyámat:

Kiráz a libabőr

– született meg két kifejezés fura gyereke VV Márió agyában, aki legalább még háromszor megismételte az elsőre is torz mondatot.

Innentől kezdve egyfajta ivás nélküli ivós játékként találomra kezdtem kattintgatni az rtl.hu-ra feltöltött videók között, és mindegyikben találtam olyan mondatot, amelynek semmi köze nem volt a magyar nyelvhez. Traumafeldolgozás céljából most ezekből szedtem össze egy válogatást.

Azt fontos megjegyezni, hogy a Való Világ 11. szériájában a magyartalan megfogalmazások okozzák a legkisebb problémát. Az idei szezonban verbális és fizikai abúzus is adásba került, méghozzá mindenféle valódi retorzió nélkül. A következmény annyi lett, hogy a csatorna tartott egy tematikus hetet, ahol szakemberek beszélgettek a villalakókkal, hogy felszínre hozzák az agresszív viselkedésük és kommunikációjuk forrását, majd az adásban pár műsorvezető elmondta, hogy nem szabad bántani egymást.

Nyelvújítók

Viszont bosszankodtunk már eleget az elmúlt húsz évben ezen a műsoron, ahogy általában a trash reality létjogosultságán is, élvezzünk inkább egy válogatást az rtl.hu-n található videórészletekből, ahol a villalakók egészen sajátosan kezelik a magyar nyelvet.

A videók véletlenszerű válogatást tükröznek, hiszen pont az volt ennek a házi kísérletnek a lényege, hogy kiderüljön:

  • csak bizonyos szituációkban nem tudnak beszélni a villalakók,
  • vagy alapból nehézséget okoz számukra, hogy kordában tartsák a rakoncátlan magyar nyelvet.

Mivel az elmúlt hetek anyagaiból merítettünk, így nyilván azoknak a lakóknak a videóiból tudtunk válogatni, akik értelmezhető időt töltöttek a villában, pedig biztos akadnak gyöngyszemek a korai kiesők adásrészleteiben is.

Az elmúlt pár hét felhozatalából négy szereplő emelkedik ki. VV Barna, VV Márió, VV Rico és VV Reni, akik

aranybányát jelentenek ennél a kísérletnél,

ugyanis alig akadt egyszerűen értelmezhető megnyilvánulásuk.

VV Márió eleve hashtagekben beszél, bár azokat a kétdimenziós gondolatokat, amiket szavakba önteni igyekezett, néha valóban célratörőbb lett volna címszavakba foglalni. VV Barna mondatai pedig azért értelmezhetetlenek a legtöbb esetben, mert láthatóan megpróbál bizonyos szituációkban nagyon okosnak tűnni. Mindenki ítélje meg maga, hogy ez sikerül-e neki.

Kezdjük egy egyszerűbben értelmezhetővel. VV Reni, aki a műsorban arról híres, hogy a fenekét rázva táncol, vagy épp más altesti tornagyakorlatokat végez, VV Melinát nyugtatta a hármas párbaj előtt a következő mondattal:

Azt lehet, olyan sima libával jössz vissza, hogy pff.

VV Rico, aki előszeretettel hullámoztatja meztelen testét villatársai előtt, és akihez nem mellékesen az idei évad egyik leghangosabb botránya kötődik, pszichológusba vágta magát, és VV Kriszti érzékeny viselkedését a következőképp diagnosztizálta:

Te egy nagyon szeretethiányos ember vagy, látod, ezt tisztán látszik, neked a szeretet téged imponál, azért látszik, mert mindenkin megpróbálsz segíteni. És ha legalább, hogyha te nem mindig minden esetben kapsz szeretetet, te ezt megpróbálod máshogy begyűjteni, ezzel a túlérzékenységeddel, hogy másnak adsz te szeretetet, és ezzel valamilyen szinten komfortálod a te szeretetélményedet, amit te vársz, hogy megkapjál.

Rico akkor is brillírozott, amikor VV Lissza megpróbálta megértetni vele, hogy egy nőnek nem kéne azt üvöltenie, hogy „fogd be a pofád”. Rico persze nem értette a lány kirohanását, majd Lissza pasijának, VV Máriónak a következőt mondta a lány háta mögött:

Márió, teneked meg le a kalappal amúgy tényleg, hogy – én őszinte leszek –, hogy egy kislányba beleszerettél, az nagyon kemény. Nagyon jó, hogy van egy fiatalabb nőd, akit be tudsz törni és a magadévá nevelni. 

Megnyugtató a gondolat, hogy ő az a szereplő, aki még most is versenyben van a 36 millió forintért… Főleg, hogy a nőkkel látványosan problémás a kapcsolata, egy villatársa arcáról például a következő hasonlat jutott az eszébe:

Annyira egy bánat, prikézsiafejed van, hogy az valami borzasztó.

Találtunk egy olyan videót is, ahol VV Rico Felelsz vagy mersz játék közben azt kérte az egyik lánytól, hogy

pisilje le a másikat.

A villában ennek hatására elég nagy veszekedés alakult ki, Rico persze itt sem értette, hogy mi lehetett a probléma a kérésével, ezért a korábban többször agresszív viselkedést tanúsító szereplő eszeveszett üvöltésben tört ki. 

A videó elején pedig VV Reni találgatta, hogy VV Barna és VV Melina hogyan kerülhettek közel egymáshoz, ha pár nappal előtte még gyűlölték a másikat.

Barna és Melina szerintem azért hetyizget így, meg susmutol, lehet, hogy egymással kapcsolatban is beszélnek olyan dolgokat, amiket nem szeretnék, hogy más halljon, azért megy így a susmurgás és az oda-odabujogálás, jó, hogy nem lassan takaró alatt beszélgetnek, mint régen Danival. 

Ugyanis, ahogy kivettük a videókból, VV Melina VV Danival volt jóban, ám miután a fiú kiesett, Melina korábbi ősellenségével került baráti kapcsolatba. Reni ezt nem értette, ugyanis Melinán nem látszott, hogy bánná korábbi szövetségese távozását:

Engem tök megviselt nyilván, hogy a Dani kiesett. Rajtam több megviselés volt, mint rajta, nem vetted észre?

De VV Reni szinte minden megnyilvánulása egyedi szóhasználatról tesz tanúbizonyságot:

Amikor megláttam a súlyomat, én le voltam csökönyödve. Nagyon nagy hatással volt rám.

És akkor most jöjjön a teljes káosz. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy ha egy nyelv eltűnik, akkor a kultúrának is annyi. Ezért nem mindegy, hogyan kommunikálunk egymással.

Fejben-sírban forogni

Amikor VV Barna kiválasztott lett, láthatóan próbálta felmérni a terepet, hogy ki lehet az a játékos, aki ellen egyértelműen visszajönne.

Négy ember neve forgott meg a fejemben

mondta, amikor arról beszélt, hogy kit vinne magával a párbajra, monológját pedig a következő mondattal zárta le:

Szívom egy-két embernek az agyát.

Nem tudjuk, ez legális-e, de biztos, hogy nem kellemes.

De VV Barnát akkor is érdemes meghallgatni, amikor a párbaj előtt VV Máriónak mondja (ígéri vagy kéri meg – igazából fogalmunk sincs), hogy ha visszajön a párbajról, amire VV Márió csaját, VV Lisszát hívta ki, akkor is szeretne barátként részt venni villatársa életében:

Azt akarom, hogy tudjad, akkor is, ha én visszajövök erről a párbajról, akkor mindenképp az lesz bennem, hogy én maximális vállszélességgel akarok melletted állni, és az első akarok lenni, aki átölel, mer’ esetleg sírsz, vagy elmondod, szomorú vagy, »tesóm, figyelj, kivagyok, beszélgessünk vagy vagy bármi«, mer nekem erre szükségem van, hogy ez tényleg, tényleg, tényleg akarom tudni, hogy ez lesz benned.

De erre nem került sor, mert VV Barna kiesett.

Kriszti, ha ezt a videóüzenetet megkapod, akkor valamilyen formában nem vagyok itt a játékba

– hangzott a mondat a párbajon kiesett VV Barna szájából, aki valamilyen formában nem, de egy videóüzenet képében visszatért a villalakókhoz, és VV Krisztinek üzent, majd adott neki pár jótanácsot, például azt, hogy vigyázzon VV Renivel, akiről a következőt állította:

Amikor egy embernek a szemébe elkapod azt, hogy »Fú... forogj meg a saját sírodba« – körülbelül ezt kívánja, nagyon gonosz tekinteteket csípek el, és nagyon gonosz provokáló mondatokat. Lehet, hogy én vagyok az, aki ezt beképzeli, de akkor pedig nevess ki, és ne vedd semmibe ezt az üzenetet.

Most akkor vegyük semmibe, vagy ne vegyük semmibe?

#VVMárió #mirőlbesz

Viszont az eddig elhangzott mondatok Szépíró-díjas megfogalmazásnak tűnnek VV Márió bármelyik mondata mellett. Összeszedtük a kettő kedvencünket. Az egyik a búcsúüzenete, amit benti kedveséhez, VV Lisszához címzett. Ezt még talán értjük:

Szia, szerelmem, ha ezt a videót látod, akkor… őőő… sajnos kiestem, kint megvárlak, nem kell félned, mert tudom, hogy ettől félsz, nincs az az isten, hogy nekem más lány kéne vagy más nő kellene, én amiket mondtam neked, akármennyire is veszekszünk, akármennyire is vagyunk hevesek egymással szembe, akármennyire is vagyok idegesünk… idegesek egymásra, akkor is azt szoktam ehhez hozzáfűzni, hogy mi egyek vagyunk, hiszen ez az érzés tényleg más, mint bármi más. Van, hogy fennhangon beszélek, van, hogy csúnyán viselkedek, van, hogy csúnyán beszéltem veled, ezeket mind-mind sajnálom, mind-mind megbántam. és nagyon-nagyon hálás vagyok ennek a játéknak, hogy megismertelek téged, azt a kislányos, bűbájos mosolyodat, azt az érett nőt, aki igenis egy nő, de benne mégis egy kislány. Szeretlek, szerelmesen.

Ám a második… Kifogott rajtunk. Többször is meghallgattuk és átolvastuk az adott szövegrészletet, de fogalmunk sincs, mit akart mondani VV Márió a következő sorokkal. A döbbenet az egészben, hogy beszéljenek akármennyire is érthetetlenül, a villalakók egymást rendszerint megértik, pedig a következő részlet olyan, mintha egy magyar szöveget a Google lefordított volna japánra, azt spanyolra, majd mandarinra, az így kapott szövegrészletet oroszra és végül azt vissza magyarra. De beszéljen helyettünk VV Márió:

Amikor karácsonykor odamentem a kamerához, akkor én voltam az az egyetlenegy ember, amikor nem kértem semmit, csak annyit kértem, hogyha, így mondtam szó szerint, ha áprilisig vagyok, tipikusan tudod, mert nem én vagyok, bolondoztam, akkor is a családom, anya, kiskutyám, és akkor hozzáteszem, van egy kislányom is, és a kislányom is minden rendbe legyen vele, amikor kimegyek, akkor ugyebár oda volt bedobva a hashtag, és akkor is én kaptam úgymond a legszemélyreszabottabb pólót, úgy érzem, mer akkor az is én vagyok, érted.

Mire gondolhatott itt VV Márió, azaz a költő?

(Borítókép: Jelenetek a Való Világ 9. évadából. Fotó: Kaszás Tamás / Index)