Visszatér a képernyőre David Attenborough

2023.03.05. 06:27
A 96 éves David Attenborough jövő vasárnaptól ismét látható lesz a televízióban, ugyanis a Wild Isles című sorozatban ő mutatja be a Brit-szigetek élőlényeit, növényvilágát a BBC One csatornán. A The Guardian értesülései szerint a dokumentumfilmes utoljára tűnik fel ilyen sorozatban. A család és Attenborough szóvivője szerint viszont ez nem igaz.

David Attenborough az új sorozatban öt részen keresztül mutatja be a Brit-szigetek élővilágát. A The Guardian úgy tudja, hogy a 96 éves dokumentumfilmes valószínűleg utoljára szerepel a képernyőn olyan szériában, amelyet terepen forgatnak, és feltehetően már nem vállal nagy külföldi utakat sem.

A brit természettudós legutóbb négy éve dolgozott tévéstábbal a vadonban: akkor a Zöld bolygó című minisorozatban a Föld növényvilágát ismerhették meg a nézők az ő kalauzolásával.

Úgy tűnik, nem lesz itt visszavonulás

David Attenborough hozzátartozói és a bennfentesek ugyanakkor cáfolják, hogy az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője felhagyna a forgatással. Attenborough szóvivője szerint sem igazak a visszavonulásról megjelent sajtóhírek, és azt mondta:

Rengeteg dolog van készülőben, nagyon sok ötletünk van még, amelyeket meg szeretnénk valósítani.

A jövő vasárnap debütáló vadonatúj sorozatban minden epizód elején és végén is feltűnik majd a többszörös Emmy- és BAFTA-díjas David Attenborough, aki természetesen narrálja is a lenyűgöző képsorokat és felvételeket.

Alastair Fothergill – aki producerként 35 éve dolgozik David Attenborough-val – azt nyilatkozta a The Guardiannek, hogy a dokumentumfilmes nagyon élvezte a tavaly nyári forgatást a Brit-szigeteken, és időskora ellenére nem okozott neki gondot a kemény munka. Nagyon boldoggá tette az, hogy kint lehet a terepen. Fothergill hozzátette, hogy öröm volt vele együtt dolgozni.

A sorozat másik producere, Nick Gates szerint azért lesz igazán különleges a Wild Isles, mert Attenborough a saját otthonát, környezetét mutatja be a sorozatban olyan részletességgel, mint eddig soha senki. Ez nagyon személyessé teszi a projektet. Nick Gates tájékoztatása szerint 

1631 napon át mintegy 200 helyszínen forgattak.

Ezen idő alatt 71 napig lazacokról, 65 napig libákról, 57 napig pedig tonhalakról készítettek képanyagokat, felvételeket. A sorozatban láthatunk majd lundákat, szarvasokat, fókákat és kardszárnyú delfineket is.

Nagy-Britannia és Írország természetvilága hatalmas változásokon ment keresztül David Attenborough életében. Ő ennek a tanúja volt, ezért nagyon erőteljes és egyben hiteles is, amikor erről beszél

– fogalmazott Gates.

A Wild Isles című sorozat előzetesét itt nézhetik meg: