Itt az első, mesterséges intelligenciával készült magyar klip

PULSE.
2023.03.10. 17:25
A Linkin Park új zenei videója után nem kellett sokat várnunk, hogy az első magyar, mesterséges intelligenciával készült klip is megjelenjen. A PULSE. zenekar debütáló dalához egy teljes mértékben AI-generált videó társul, amelyet a legújabb technikákkal alkottak meg a tagok.

Az interneten egyre népszerűbbek a mesterséges intelligenciával készült képek és videók, ez a trend hazánkba is igen gyorsan eljutott. Sokan teljes vállszélességgel állnak a különleges technika mellett, és legalább ugyanennyien ellenzik.

A neten, főleg a Twitteren rengeteg művész kiállt az AI ellen, hiszen úgy gondolják, hogy ezzel a technikával kikopik az emberség a művészetből. Mások azt gondolják, hogy miért ne lehetne egy fokkal egyszerűbben alkotni, sőt szerintük ugyanannyi munka a helyes kódszavak megtalálása, mint egy kép megfestése. Sőt egy kliphez nem elég csak egy programot használni, és a program által generált videók sem mindig használhatók.

A videóért a Kaiber.ai nevű program felelős. Kell egy alapfotó, amiből ki tud indulni, fel kell tölteni a dalt, és ő ebből már készít is egy teljes, a zene üteméhez, tempójához, dinamikájához és struktúrájához igazított videóanyagot. Ebből nem volt minden használható, ezért kb. 40-50 darab különböző, rólunk készült képet és parancsot diktáltunk be a programba a különböző hosszúságú animációkért

– mondta Kovács Pál, a PULSE. énekese.

A zenész már korábban is foglalkozott hasonló programokkal, így a Linkin Park klipjének megnézése után egyértelmű volt, hogy ő is ezt szeretné használni. A friss banda első dala, a Feltűntél erős indítás, a munkálatokat az AWS-ből ismert Brucker Bence és Kökényes Dániel, és a Tiansen énekese, Radó Éden segítette.

A klip sztorija egy zenészfiúról szól, aki tragikusan elvesztette a szerelmét, mindezt pedig animés stílusban láthatjuk. A zenekar Stable Diffusion IMG2IMG funkcióját használta, amely gyakorlatilag bármilyen képet megadott stílus és parancs szerint át tud formálni.

Egyszerűen fogalmazva ha készítünk egy selfie-t, feltöltjük, és beírjuk a programba, hogy mi úgy szeretnénk kinézni, mint egy animekarakter, akkor pillanatok alatt egy nagyon magas minőségű, kiváló képátdolgozást látunk magunkról animekarakterként

– mesélte az énekes.

A videóban látható emberi munka kizárólag az intrószöveg elhelyezése és a klipek sorrendbe helyezése volt, amit szintén Kovács Pál csinált. A zenekar tagjaiból egyébként hárman is megjárták az X-Faktort, Kovács Pali szóló előadóként, Latyák Bence billentyűs a StolenBeat formációval, Pereg Péter gitáros pedig a LongStoryShort zenekarral. Dobosuk, Sárszegi Dávid az Öröm a zene!-nyertes IDEA és Plebs bandában játszik a PULSE. mellett.

(Borítókép: PULSE.)