Meghalt Norman Reynolds, a Star Wars művészeti vezetője

2023.04.06. 15:30
89 éves korában meghalt Normal Reynolds brit díszlettervező, aki két Oscar-díjat is nyert a Star Wars, illetve Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmben végzett munkájáért.

Norman Reynolds 1977-ben a Star Wars: Egy új remény című film művészeti vezetőjeként dolgozott, majd John Barrytől vette át a folytatásokban a produkciós tervezői feladatokat – írja a BBC. Steven Spielberg korábban azt mondta, hogy Reynolds volt a Star Wars és az Indiana Jones-filmek „kreatív magja”.

Az alázat és a zsenialitás ritka kombinációjával rendelkezett

– fogalmazott akkor Spielberg. 

Reynolds ismert tervezői munkái közé tartozott Yoda mester otthona, a Dagobah bolygó, a szénfagyasztó kamra, amelyben Han Solót karbonitba zárták, és az Uralkodó trónterme. Ez utóbbit a 2019-es Skywalker kora című filmben a lerombolt Halálcsillag részeként alkották meg újra. A Star Wars-univerzumra gyakorolt hatása ma is érzékelhető:

számos tervét beépítették a Disney+-sorozat, A Mandalóri látványába.

Spielberg 1981-ben felkérte Reynoldsot Az elveszett frigyláda fosztogatói című film díszlettervezőjének, amiért elnyerte második Oscar-díját. A film egyik ikonikus jelenete, amikor Indiana Jones egy hatalmas sziklagolyó elől menekül, Reynolds korszakalkotó terveinek egyike volt. A bálvány, amelyet Indy a filmben ellopott, egy „ízléstelen szuvenírként” indult, amelyet Reynolds egy mexikói repülőtéren vásárolt.

Reynolds az Oscar-díjas filmek mellett olyan klasszikusok díszletét is tervezte, mint a Superman, A nap birodalma vagy az Alien 3. Emellett másodrendezőként dolgozott az 1993-as Életben maradtak című filmben, valamint az Ördögűző 3 speciális effektjeiért is ő felelt.