Hanginstallációval lett még menőbb a Kerekerdő park

2023.05.07. 15:28
A lassú lépteknek fülük van – egyszerre hangmeditáció és szonikus kincskeresés: 25 elrejtett hangszóró játszik a valóságérzékelésünkkel a Kerekerdő parkban.

Május 11-étől két héten át lesz látogatható a IX. kerületi Kerekerdő parkban Somló Dávid legújabb, A lassú lépteknek fülük van című hanginstallációja.

Egymásba fonódó helyspecifikus kompozíciókat hallunk, melyek különböző felvett zajokból, átszűrődő beszélgetésekből, otthoni zörejekből és minimalista zenei elemekből állnak össze.

A környezetébe hol beleolvadó, hol pedig abból kizökkentő darab egy álomszerű hangzásvilággá és közös hallgatásélménnyé alakítja át a parkot vendégei számára.

A tér sok pontján elhelyezett hangszórókból szóló, óránként ismétlődő hangmatéria bármely választott hallgatói helyről más-más részleteit fedi fel, és újabbnál újabb hangtájakat kínál, ezért ajánljuk a hallgatóknak, hogy járják körbe a parkot, és időzzenek el annak minél több különböző pontján.

Amint elkezded megtapasztalni a világot azzal a tudattal, hogy az beszél hozzád, minden hang a világ egy történetét és érzését közvetíti, amely egyrészt azoknak a hangoknak a lecsengése, amelyek még nem értek véget, másrészt egy folyamatosan szóló rezonancia, amely egy adott alkalomhoz, egy adott időhöz, egy adott helyhez tartozik, és az itt élő emberek által rezeg. Valójában keresztül tudsz nyúlni az időn a hang által. Átnyúlhatsz az idő horizontján, azon a hangon keresztül, amely továbbra is szól, és itt visszhangzik. Csak tudnod kell, hogyan hallgasd

– választotta Peter Sellars idézetét Somló Dávid a park installációjához.

A hanginstalláció Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Public art pályázatára készült, az European Festivals Fund for Emerging Artists támogatásával, a Placcc Dance Fesztivál keretében.

Az installáció május 11-étől 24-éig látogatható.