„Lényének fontos része volt mások segítése” – Máthé Erzsire emlékezik a művészvilág

TZIHZ20140910009
2023.05.09. 11:37

Ahogy az korábban megírtuk, kilencvenöt éves korában meghalt Máthé Erzsi színművész, a nemzet színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, az egyik legjellegzetesebb orgánumú magyar színésznő – tudta meg az Index a család egyik barátjától. A Katona József Színház alapító tagja, de harminc évig a Nemzeti Színház tagja volt, és játszott filmekben, kabaréjelenetekben is.

A budapesti Katona József Színház mély fájdalommal tudatta, hogy május 8-án, néhány nappal 96. születésnapja előtt meghalt szeretett barátjuk, kollégájuk, Máthé Erzsi, a Katona József Színház alapító tagja.

Tehetségével, temperamentumával, humorával, szakmai alázatával és maximalizmusával minden színész generációnak példát mutatott. Összetéveszthetetlen orgánuma, alakításai felejthetetlenül égtek a közönség és a színházi világ emlékezetébe. Emlékét szívünkben őrizzük.

A Nemzeti Színház posztjában azt írta, hogy „Máthé Erzsi, aki május 16-án lett volna 96 éves, három évtizeden át játszott a Nemzeti Színházban, alapító tagja volt a Katona József Színháznak és játszott filmekben, kabaréjelenetekben is.”

Karácsony Gergely főpolgármester is Facebookon emlékezett. Mint fogalmazott: „Elhunyt a legnagyobbak egyike, elment Máthé Erzsi. […] Tudta a drámát és tudta a komédiát, sőt a kabarét is, jellegzetes karakterét sokan a televízióból ismerték.”

A nagy elődök tisztelete mellett mindig vonzotta a friss, az új, ezért is lett 1983-ban a Katona József Színház egyik alapítója, amelynek haláláig tagja maradt. Lényének fontos része volt mások segítése. Koraszülöttek gondozását támogató alapítványt hozott létre, de díjjal támogatta a pályakezdő színészeket is. Egy legendás színésznőtől, egy nagyszerű embertől kell ma elbúcsúznunk. Nyugodjon békében!

A Nemzeti Filmintézet fájó szívvel gyászolja az ország egyik legismertebb, legendás színésznőjét. 

Pelsőczy Réka színésznő a társulatának, a Katona József Színház bejegyzését megosztva emlékezett a legendás színművészre. 

Máthé Erzsi. Hálás vagyok, hogy ismerhettem. Nyugodjék békében.

Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke közösségi oldalán ezt írta: „Sokoldalú művész volt, alkati adottságai – királynői tartása és mély, zengő orgánuma – tragikus szerepek megformálására predesztinálták, és különösen pályája kezdetén több klasszikus hősnőt játszott, ugyanakkor humora, karikírozó képessége vígjátékokban, komédiákban is nagyszerűen érvényesült”.

(Borítókép: Máthé Erzsi 2014. szeptember 10-én. Fotó: Zih Zsolt / MTI)