A The Washington Post, az AP és a The New York Times is Pulitzer-díjat nyert

2023.05.09. 07:17
A The Washington Post és a The New York Times című amerikai napilap, valamint az AP amerikai hírügynökség is Pulitzer-díjat nyert idén az abortuszhoz való jog amerikai korlátozásáról és az ukrajnai háborúról szóló tudósításaival – jelentették be helyi idő szerint hétfőn New Yorkban.

A The Washington Post újságírója, Caroline Kitchener egy olyan nőről szóló riportjáért kapta az újságíróknak adható legnagyobb elismerést, aki az abortuszhoz való jog korlátozása miatt adott életet egy ikerpárnak.

A The New York Times „az Ukrajna elleni orosz invázióról szóló rettenthetetlen tudósításaiért, köztük a Bucsa városában történtek után folytatott nyolc hónapos nyomozómunkáért” kapta az elismerést. Az AP a Mariupolban készített fotóival és tudósításaival érdemelte ki a Pulitzer-díjat, miután akkor is az ostromlott városban maradt, amikor más sajtóorgánumok már elhagyták a várost.

A Pulitzer-díjakat 23 kategóriában osztják ki, melyek közül 15 újságírói kategória. Emellett irodalmi, színházi és zenei Pulitzer-díj is létezik. A regények közül idén Barbara Kingslover Demon Copperhead  című írása és Hernad Diaz Trust  című alkotása kapta a díjat, zenei téren pedig Rhiannon Giddens és Michael Abels Omar  című operáját díjazta a zsűri.

A kitüntetést a New York-i Columbia Egyetem zsűrije ítéli oda, a díjazottakat pedig Marjorie Miller főigazgató jelentette be hétfőn.