Hibázott a mentésirányító Gálvölgyi János esetében

2023.05.12. 14:19 Módosítva: 2023.05.12. 14:19
Hibásan mérlegelt a mentésirányító szerda délelőtt egy segélyhívás fogadásakor, ezt állapította meg a mentők belső vizsgálata – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője pénteken az MTI-vel. Győrfi Pál korábban a sajtóban nyilatkozva jelezte, hogy vizsgálat indult a Gálvölgyi János színművész rosszulléte utáni riasztás fogadása ügyében.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Gálvölgyi János Kossuth-díjas színművész május 10-én, szerdán rosszul lett, légzési nehézségekkel küzdött, ezért családja kórházba vitte, ahol  lélegeztetőgépre került . A család  közleménye  szerint Gálvölgyi állapota súlyos, de stabil.

Ezzel kapcsolatban Havas Henrik is kifejtette véleményét, szerinte „most senki ne foglalkozzon se Pintér Sándorral, az egészségügyért felelős rendőrrel, se a Fidesz egészségpolitikájával, mert most nem erről van szó”.

Egy ember, egy diszpécser döntött, utólag kiderült, hogy helytelenül. Biztos vagyok benne, hogy levonják a tanulságokat, mert a rendszerben hiba van

– mondta.

A felelősség megállapítása elmarasztalást von maga után, a mentésirányítók munkájának szakmai támogatását az Országos Mentőszolgálat tovább erősíti

– áll a közleményben.

Hibásan mérlegelt a mentésirányító

Az Országos Mentőszolgálat pénteki közleményében most azt írta: minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytattak egy, a mentőkhöz szerda délelőtt érkezett segélyhívás esetében. Elemezték a telefonbeszélgetések hanganyagait, a számítógépes rendszerekben rögzített egyéb adatokat, a szabad mentőkapacitást és meghallgatták az érintett mentődolgozókat is.

A vizsgálat megállapította: a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta.

Ennek következtében nem történt meg a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése.

A mentőszolgálat közleményében kitért arra, hogy a nehézlégzés (még ha már egy napja fennáll is) olyan riasztó tünet, amely magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni.

Hozzátették: a közvetlen életveszély ugyan az elhangzott tünetek alapján nem volt egyértelműen megállapítható, de kétséges esetben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni. Fentieket alátámasztja az is, hogy a beteg állapota a későbbiekben tovább romlott, és jelenleg is intenzív osztályos kezelésre szorul.

A DK a mentőszolgálat vezetőjének menesztését követeli

Komáromi Zoltán a DK Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt is sürgette, hogy az OMSZ-t pártkatonák nélkül, szakmai alapon szervezzék újra, „különben továbbra sem tudhatja senki az országban, hogy ha bajba kerül, jön-e érte mentőautó” – közölte az MTI.

Elmondta, lassan minden családnak lesz egy története arról, hogy egy családtagjuk rosszul lett, mégis hiába várták a mentőt.

Ez többek között annak az eredménye, hogy a mentőszolgálatot egy olyan ember vezeti, aki nem vezetett szolgálatot és nem ismeri az irányítása alá tartozó szervezet napi problémáit

– tette hozzá.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója ezzel szemben bármikor szó nélkül végrehajtja a kormány szakmaiatlan és veszélyes intézkedéseit, például az orvosi ügyeletek OMSZ alá szervezését – mondta, megjegyezve, hogy a mentők vezetője nekimegy az orvosi kamarának is, ha azt kívánja a kormányzati érdek.

A DK egészségügyi árnyékminisztere szerint ilyen súlyos károkat soha nem okozott még kormány az országnak.

Miközben a Fidesz az orbáni inflációval és az áremelkedésekkel ellehetetleníti a megélhetést, közben az állami szolgáltatások, az egészségügy és a mentőszolgálat leépítésével életveszélyes helyzetbe is sodorhatja az embereket – hangoztatta.