Gálvölgyi János esete miatt Pintér Sándor vizsgálatot rendelt el a mentőknél

2023.05.13. 07:36
A segélyhívások kezelésének visszamenőleges ellenőrzését rendelte el a belügyminiszter. Korábban a mentőszolgálat már beismerte, hogy a mentésirányító hibázott, azért nem indított mentőt azonnal a színészhez.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Gálvölgyi János Kossuth-díjas színművész május 10-én szerdán rosszul lett, légzési nehézségekkel küzdött, ezért családja kórházba vitte, ahol lélegeztetőgépre került. A család közleménye szerint Gálvölgyi állapota súlyos, de stabil.

Nemrég az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál is elismerte, a mentőszolgálat saját, belső vizsgálata szerint  hibázott a mentésirányító.

Most a Népszava kérdésére Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke elmondta, hogy ellenőrzést kért Pintér Sándor belügyminiszter is.

Pintér Sándor belügyminiszter időszerűnek látott egy vizsgálatot a mentőszolgálatnál. Arra kérte fel tárcája belső ellenőrzési főosztályát, hogy visszamenőleg is nézzék át a központi mentőirányító csoporthoz érkező hívások esetlapjait, és foglaljanak állást, indokolt-e a mentésirányítók továbbképzése, érzékenyítése

– fogalmazott.

A témával kapcsolatban Havas Henrik is kifejtette véleményét, szerinte „most senki ne foglalkozzon se Pintér Sándorral, az egészségügyért felelős rendőrrel, se a Fidesz egészségpolitikájával, mert most nem erről van szó”.

Egy ember, egy diszpécser döntött, utólag kiderült, hogy helytelenül. Biztos vagyok benne, hogy levonják a tanulságokat, mert a rendszerben hiba van

– mondta.