Bemutatták a Budapest Nagyregényt a Margó Irodalmi Fesztiválon

BPNR Margó   György Alida
2023.05.15. 13:47
Egy asztalhoz ülhetett a város. Kultúrtörténeti ebéddel mutatkozott be a Budapest Nagyregény a Margit-szigeti Kristályban szombaton.

„A fesztiválra érkező olvasók és szerzők kedvenc találkozóhelyévé vált a Budapest Nagyregény csodás zöld szobája, ahol beszélgettek és történeteket meséltek egymásnak a látogatók. Kezükbe vehették a budapesti helytörténeti kutatások néhány fontosabb forrását. Polaroid képekkel örökítették meg a találkozásokat, vagy belehallgattak telefonon a Budapest Nagyregény szerzőinek kerületi bevezetőjébe” – derült ki a sajtóközleményből.

A Budapest Nagyregény első nyilvános eseményén – művészekkel és városkutatókkal karöltve – a nézők történetmeséléssel boncolgatták az ismerős hangulatokat, ízeket és emlékeket, vagyis a főváros rétegeit.

Szeder Kata arról kérdezte Tasnádi Istvánt, a kötet dramaturgját, valamint Török Andrást, a Budapest könyv szerzőjét, hogyan ragadható meg egy város élete, történelme a benne élők vagy a rajta átutazók élményein és történetein, vagy akár illatain, színein, hangjain, jellemző irodalmi vagy filmművészeti alkotásain keresztül.

Bosznai Tibor, a Hadik Kávéház ügyvezetője, valamint Marcsa Barbara, a Gólem Színház produkciós vezetője a kávéházi kultúrához és a gasztronómiához fűződő személyes kapcsolatukról meséltek. 

A civil történeteiket megosztók közül is kiválasztottak egy vendéget: Kapi Zsuzsanna operaénekessel a civilkutatást vezető Szabó Dominika beszélgetett arról, milyen lehetőségeket kínál egy szárnyait bontogató művésznek Budapest.

(Borítókép: Bemutatták a Budapest Nagyregényt. Fotó: Budapest Nagyregény)