Vérpezsdítő spanyolos dallamok hét gitáron és énekhangon

2023.05.18. 11:12
A MazsiMó-GipsyMó első lemeze Cigány DNS címmel jelenik meg májusban. A lemezbemutató koncert 2023. május 19-én a budapesti Akvárium Klubban lesz.

A katalán rumbára épülő zenét játszó formációt a nemzetközi szinten is elismert Romengo zenekar és a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat vezetője, Rostás Mihály Mazsi hívta életre 2021 augusztusában. A katalán rumbát a világ minden táján a Gipsy Kings tette ismertté. A MazsiMó-GipsyMó, Magyarországon egyetlen, katalán rumbát játszó zenekar ugyanazt az életérzést hívja elő:

VÉRPEZSDÍTŐ SPANYOLOS DALLAMOK HÉT GITÁRON ÉS ÉNEKHANGON. Az albumon saját SZERZEMÉNYEK HANGOZNAK EL, LOVÁRI ÉS MAGYAR NYELVEN

– olvasható a szervezők közleményében. A zenekar tagjai lovári nyelven fejezik ki magukat a legkönnyebben, és azt is el szeretnék érni, hogy a cigány fiatalok – akik általánosságban egyre kevésbé beszélik a nagyszüleik nyelvét – a fülbemászó dallamokra minél többet énekeljenek cigányul.

A magyarországi cigány hagyományt és a katalán rumbát a lüktetés, a temperamentum, a virtuozitás és az életöröm köti össze. A DNS pont erre utal, hogy van azonosság a magyarországi és a spanyol cigányzene DNS-ében.

A Gipsy Kings alapítójának zenekara, a Chico and the Gypsyes június 14-i budapesti koncertjük előtt, Mazsiék előzenekarként lépnek fel a Romengóval és a Kossuth-díjas és Womex-életműdíjas Lakatos Mónikával a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.