Nem biztos, hogy az irodalomnak politizálnia kell

2023.05.29. 13:14
A művészet szabadsága – Az európai gondolat alapeleme címmel konferenciát, beszélgetéseket és találkozót szervez a Szépírók Társasága, az Akadémiák Európai Szövetsége és a Berlini Művészeti Akadémia május 30–31-én, melynek a CEU ad otthont.

A CEU-ban helyet kapó esemény célja, hogy felhívják a figyelmet a hazánkban és a térségben zajló káros kultúrpolitikai folyamatokra, a művészeti szabadságot is veszélyeztető gazdasági döntésekre, és egyúttal platformot biztosítsanak független civil és kulturális szervezetek számára – olvasható a litera.hu-n.

Az oldalon közzétett beharangozó szerint az esemény célja, hogy felhívják a figyelmet a hazánkban és a térségben zajló káros kultúrpolitikai folyamatokra, a művészeti szabadságot is veszélyeztető gazdasági döntésekre, egyúttal platformot biztosítsanak független civil és kulturális szervezetek számára. A beharangozóban a meghívott vendégek közül idézték Czinki Ferencet, a Szépírók Társasága elnökét, aki „nem hisz abban, hogy az irodalomnak feltétlenül politizálnia kellene”.

Fenntartanám magamnak ezt a luxust, de aztán a politika egyszer csak elkezdett irodalmazni. Hozzánk nyúlt, és nem volt kellemes. Írni nem pamfleteket, beszédeket, posztokat, hanem jó irodalmat kell. Abban ugyanis elvileg benne volna minden, úgy van kitalálva. Olyan a természete

– fogalmazott Czinki Ferenc.

Veszélyben vannak, cselekedni kell 

Idézték még Jeanine Meerapfel, a berlini Akademie der Künste igazgatóját is, aki úgy véli, hogy „az Akadémiák Európai Szövetségének az is a feladatai közé tartozik, hogy cselekedjünk, amikor az egyik alapító tagunk [a magyar Szépírók Társasága] politikai és gazdasági nyomás alá kerül hazájában”.

A magyar írókat képviselő Szépírók Társasága működése jelenleg veszélyben van. Mellettük állunk ki budapesti eseményünkön. Közben pedig megvitatjuk, milyen páneurópai együttműködési keretet szükséges létrehoznunk azért, hogy megvédjük az alkotóművészeti szabadságot az összes európai országban. Mi, mint 70 európai akadémia és kulturális szervezet közössége, erős szövetség vagyunk

– mondta.

A rendezvény vendége lesz még mások mellett Tarr Béla, Simon Márton, Haraszti Miklós, Maria José Crespo, Katharina Schultens, Dalos György, Ladányi Jancsó Jákob, Valerio Rocca Lozano. Videóüzeneten keresztül jelen lesz Terézia Mora, Robert Wilson és George Szirtes is.

Az események ingyenesen látogathatók, szinkrontolmácsolás mellett angol és magyar nyelven zajlanak.  • Csok