Jellegtelen és szürke, mégis kiállítást kapott Budapest közepe

2023.06.11. 16:03
Időszaki kiállítás nyílt a Kiscelli Múzeumban. A Nyugati tér – Kapu a városra című, a főváros egyik ikonikus csomópontját bemutató tárlat október 29-ig látogatható.

A Nyugati tér Budapest talán egyik legkevésbé látványos tere. Valójában egy nagy útkereszteződés, amit az elmúlt évtizedek során próbáltak ugyan teresíteni, de a rajta áthaladó óriási forgalom miatt ez nem igazán valósult meg. A kezdetek óta a főváros legnagyobb forgalmat lebonyolító terének számított, és emiatt megkerülhetetlen a közlekedéstörténeti szerepe is. 

Mondhatnánk persze, hogy itt van a Nyugati pályaudvar, ami eleve óriási utasforgalmat generál a téren, erős ráhatással volt (és van) arra is, hogy a környék Budapest egyik legnagyobb kereskedelmi központja legyen egyben, ugyanakkor a tér fejlődéstörténetében sok olyan egyéb tényező is szerepet játszott, amire a kiállítás rendezője sem gondolt eddig. 

Különleges helyszín

A Nyugati tér valójában nem csupán egy hétköznapi útkereszteződés, amelyet ilyen-olyan városrendezői tervek közterületté kovácsoltak.

Ebben a térben benne van Pest elmúlt háromszáz éve:

fejlődését csak úgy értjük meg igazán, ha kitágítjuk a ma ismert tér határait, és együtt vizsgáljuk Terézváros, Lipótváros és Újlipótváros, sőt Angyalföld fejlődéstörténetét. 

Ez a tér két világ határán alakult ki, és ez nagyban meghatározta karakterét. A spontán módon fejlődött Terézváros, a tervezett beépítésű Lipótváros és a még inkább mesterségesen létrehozott Újlipótváros metszésében alakult ki, és nagyon hosszú ideig elválasztotta a tágabb értelemben vett belvárost a külvárostól. Nemcsak fizikai, építészeti értelemben, de elmondható ez ideológiai, esztétikai vagy a közízlés tekintetében is. Ami a téren innen történt, az jellemzően konzervatív volt, a téren túli folyamatokat inkább a prosperálás jellemezte. 

A Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának október 29-ig látogatható időszaki kiállításán eddig soha nem látott fényképek és dokumentumok tekinthetők meg.