Beveszik Zsámbékot az opera sztárjai

2023.06.11. 13:42
Nemzetközi és magyar művészek lépnek fel az Opera Fest Zsámbékon a romtemplomban július 14-én és 15-én.

A nyitógála nemzetközi vendége az Európa-szerte ismert Walhalla zum Seidlwirt férfiegyüttes lesz, amely több híres koncertteremben – a Konzerthaus Berlinben, a Brucknerhaus Linzben, a Liszt Ferenc Zeneakadémia nagytermében, valamint a Sziget fesztiválon – is koncertezett. 

Az MTI híradása szerint közreműködnek a Fővárosi Nagycirkusz művészei, valamint Szabó Réka, Philipp Mayer operaénekesek és Szüts Apor zongoraművész is.     

A július 15-i operagálán neves művészek lépnek fel:

  • Láng Dorottya magyar mezzoszoprán opera-énekesnő, aki a Müpa és a londoni Wigmore Hall színpada mellett már Európa-szerte bemutatkozott,
  • Beau Gibson amerikai tenor, aki több neves operaház tagja, és először mutatkozik be a magyar közönségnek, 
  • Philipp Mayer osztrák basszbariton
  • és Szabó Réka szoprán.

A koncertek virtuóz zongoraművésze idén is Szüts Apor lesz, aki 2022-ben megnyerte a bécsi Classical Musical Academy díját.

A fesztiválon klasszikus zenék, operettek, barbershop dalok, sanzonok és népdalok is felcsendülnek, de német, osztrák, török és olasz dallamok szintén felhangzanak. Lehár, Kodály, Verdi, Donizetti, Chopin és Liszt művei mellett az énekesek olyan operákból énekelnek áriákat és duetteket, mint a Don Giovanni, a Denevér, a Carmen, de felcsendül a Nessun dorma is.     

A szervezők közleményükben kiemelték, hogy a zsámbéki operafesztivál kezdeményezője a Zsámbékon felnőtt szoprán opera-énekesnő, Szabó Réka, akit svájci tanulmányai után a berni, valamint a luzerni operaház is szerződtetett.

Párjával, Philipp Mayer operaénekessel magyar és külföldi művészeket hívnak meg: Amerikából, Törökországból, Lengyelországból, Angliából, Ausztriából is érkeznek előadók, hogy az opera szépségét és az operett hagyományait megismertessék a magyar közönséggel a romtemplom ódon falai között. Rossz idő esetén a rendezvényt a zsámbéki Catherineumban tartják.