Závada Péter: Az írókat, a fordítókat és a tanárokat kiéheztetik

PAP 4110
2023.06.11. 09:49
Závada Péter költő szerint az írók, a fordítók és a tanárok gyakorlatilag ki vannak éheztetve. Bár úgy véli, ha a 94. Ünnepi Könyvhét forgatagában körülnézünk, nem úgy tűnik, hogy ez ilyen nagy probléma.

Závada Péter életének periodikus részét képezi az Ünnepi Könyvhét. Kisgyerekkora óta kijár, egyrészt az író édesapja, Závada Pál révén, másrészt saját érdeklődése okán is. Bár látogatóként teljesen más szemlélődni, mint szerzőként. Az utóbbi esetében nem tud elvonatkoztatni azoktól a szakmai mozgásoktól, működésektől, amelyek a könyvheti forgatagban vannak. Mint mondja: szerzőként nem naiv kíváncsisággal van jelen az Ünnepi Könyvhéten, hanem mindenféle elvárásokkal, prekoncepciókkal mások és saját maga felé is.

Závada Péter ilyenkor mindig az ismerőseit keresi. Azt nézi, ki melyik stand előtt dedikál. És épp ezt szereti, mert lehetősége van azokkal találkozni, beszélgetni, akikkel egyébként ritkábban teszi ezt.

Az irodalmat itt nehéz felhőtlenül élvezni, mert az ember nyakig benne van a szakmában. Mindenkiről mindent tud. Ismeri az erővonalakat meg a trendeket. Meglepetések nem nagyon érik, bár ez sem igaz, mert olykor egy-egy izgalmas dologra rá lehet bukkanni. Bár a tömeget nem szeretem, ez probléma, emiatt sokáig nem bírok itt lenni

– mondta Závada Péter az Indexnek.

Ahogy azt korábban megírtuk, az Ünnepi Könyvhét központi rendezvénysorozatát a Vörösmarty téren és a Duna-korzón tartják. 2023. június 11-ig nem kevesebb mint 170 kiállító kínálja a könyveit mintegy 150 könyves pavilonban. A kiállítók teljes listáját és a térképet itt találják meg.

Kiéheztetett írók, fordítók, tanárok

Závada Péterék a kollégákkal leginkább szakmáznak, témaként az új megjelenések merülnek fel, illetve a kulturális finanszírozások eszméletlen helyzete:

Az írók, a fordítók és a tanárok gyakorlatilag ki vannak éheztetve. Bár ha itt körülnézünk, nem úgy tűnik, hogy ez ilyen nagy probléma. De ez ellen nem lehet mit tenni. Látjuk, hogy a tüntetések semmit nem érnek. A kormányzat mást forgat a fejében, más tervei vannak. A kultúrát másra használják.

Ahogy azt korábban megírtuk, megjelentek a döntési listák az előadó-művészeti szervezetek 2023-as támogatásáról: olyan állami és önkormányzati fenntartású színházak is részesültek ebből az alapvetően kulturális sokszínűséget elősegíteni hivatott forrásból, amelyek egyébként is több száz millió forintnyi közpénzt kapnak.

AZ ÖSSZESEN KIOSZTOTT 6 MILLIÁRD FORINT CSAKNEM HARMADA KÖLTSÉGVETÉSI PÉNZEKBŐL GAZDÁLKODÓ SZÍNHÁZAKHOZ MENT.

Azok az előadó-művészeti szervezetek azonban, amelyeknek alapvető szükségük lenne erre a támogatásra, hiszen más forrásuk nincs, javarészt pénz nélkül maradtak. 

Závada Péter rettenetesnek tartja, hogy a független színházak egyáltalán nem kaptak támogatást. 

A támogatások megszűntek, mert nem kaptak finanszírozásokat. Sok barátom emiatt munkanélküli lett. Nagy, komoly múlttal rendelkező társulatok, mint például Pintér Béláék és a Dollár Papáék sem kaptak semmit. Követni is nehéz, annyira bosszantó és lehangoló.

A muréna mozgása

Závada A muréna mozgása című verseskötete nemrégiben jelent meg a Jelenkor Kiadó gondozásában. A köteten 2021 óta dolgozott. Azt mondta, az üzenetátadásban nem hisz, nem ez volt a célja. Sokkal inkább egy nyelvi kísérlet mozgatta. A tudományos beszédmódot versekkel keverte.

Ami a nyelv működését illeti, tele van állatos és természeti metaforákkal, politikai vonulatokkal. Ha ezeket nem a középkorra, hanem a mára olvassuk, allegorikusan, felfedezhetjük a kegyetlenséget, ami most is jelen van, körülvesz minket. Van benne egy ciklus, amelyben a lírai beszélő egyszer csak rácsodálkozik arra, hogy az ember milyen elképesztő dolgokat csinál. A különböző korok különböző szépsége között a gonoszság mindig megjelenik

– mondta Závada Péter.

A muréna mozgása címet azért választotta, mert a könyvben van egy cikázás. A vers és az esszé miatt a költői képekben az olvasónak mindig kicsúszik a keze közül a vers. Ilyen értelemben nehéz megragadni. Ez a cikázás sokszor megjelenik. S ami azt illeti, a murénának sok arca van – egyrészt gonosz. A cikázásnak ilyen értelemben van egy elég kellemetlen, barátságtalan és ijesztő minősége is.

A kötetről az Index kritikát is írt. A szerző szerint a három fő szerkezeti egységből álló válogatás a rend és a káosz végpontjai között cikázik elképesztő sebességgel. Olvasása különleges gondolkodást igényel.

(Borírókép: Závada Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)