Az Aranyvonat legendája című film nyerte el a legjobb dokumentumfilm díját

DVAST20230610049
2023.06.12. 19:47
Kiderült, mely alkotások nyerték el az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjait. A legjobb rövid dokumentumfilm nyertes alkotása Az Aranyvonat legendája lett. A filmet nem először méltatják, tavaly Cannes-ban is díjazták.

A Magyar Mozgókép Díj (2014–2020 között Magyar Filmdíj) Magyarország 2014-ben alapított, évente odaítélt filmművészeti díja, melyet műfaji és alkotói kategóriákban a megelőző év legjobbnak tartott filmjeinek és készítőiknek ítélnek oda.

Mint írtuk, idén csaknem kétszáz alkotást neveztek az alkotók hét kategóriában – játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, animációs film, egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm és tévésorozat – a legrangosabb magyar filmes mustrára. A fesztivál díjátadója június 7-e és 10-e között zajlott.

A legjobb rövid dokumentumfilmek közül Az Aranyvonat legendája (Szász Attila), A maga természete szerint (Ugron Zsolna, Szebeni Zsuzsanna, Bertha Lívia), A moszkvai fogoly (Pajer Róbert), az Olimpiai álom Erdélyben (Szarka Nóra) és az Örököse a nemzet (Novák Emil) voltak versenyben.

A díjat végül Az Aranyvonat legendája című film nyerte el.

A film már többszörösen díjazott, ugyanis 

2022-ben, Cannes-ban a világ egyik legrangosabb vállalati és dokumentumfilmes versenyén Ezüst Delfin-díjat nyert.

A film megtörtént esetet dolgoz fel, a történet szerint a II. világháborúban, a német megszállás idején a Magyar Nemzeti Bank dolgozói krimibe illő körülmények között, az Aranyvonaton menekítették ki és helyezték biztonságba az ország aranykészletét.

Az Aranyvonatról a Pénzmúzeum A pénz útja című kiállítása is megemlékezik. A múzeum idén nyáron műsorára tűzi a Szász Attila által rendezett dokumentumfilmet is.

(Borítókép: Szász Attila beszédet mond miután átvette a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat Az Aranyvonat legendája című alkotásért a Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadó gáláján a Veszprémi Petőfi Színházban 2023. június 10-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)