A kulturális minisztérium elé szerveznek gyűlést a független előadóművészek

20221027124803 PAP 1401
2023.06.13. 11:28
Rendkívüli közgyűlést tart a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) 2023. június 15-én 16 órakor. A közgyűlés összehívása azért vált szükségessé, mert az idei előadó-művészeti pályázatain a függetlenek jelentős részének pályázatait nullára értékelte a szaktárca.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Szemere utcai épülete elé szervezett közgyűlésre Csák János kultúráért felelős minisztert, Závogyán Magdolna államtitkárt és Szentmártoni János helyettes államtitkárt is meghívták – derült ki a felhívásból.

Indoklásuk szerint a koronavírus-járvány, valamint a kata megszüntetése után – az elmúlt időszak támogatási döntései miatt –

a ma ismert független színházi világ helyzete kétségbeejtővé vált.

Mint írják, a kulturális minisztérium először a pályázati kereteket csökkentette drasztikusan, majd a titokzatos személyi összetételű kuratórium több évtizedes múltra visszatekintő független társulatok pályázatait utasította el, miközben senki által nem ismert tevékenységű, illetve amatőr szervezetek nyertek el sok tízmillió forint támogatást.  

Nem tudni, mi történik

Az érdemi egyeztetés elmaradása miatt eddig nem derült ki, hogy a független színházi és táncművészeti terület finanszírozásának strukturális átalakítása vagy takarékossági intézkedések sorozata zajlik-e.

A 2024. évi költségvetési törvény elfogadása előtt különösen fontos, hogy a szakminisztérium a hetvenkilenc szervezetet és negyven egyéni alkotót tömörítő érdekképviseleti szervezetet bevonja a területről folyó szakmapolitikai munkába, ezért a FESZ rendkívüli közgyűlést hív össze, amelyre meghívja Csák János kultúráért és innovációért felelős minisztert, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkárt, valamint Szentmártoni János kultúráért felelős helyettes államtitkárt.

Mindez annak érdekében történik, hogy a terület kiszámítható működését, valamint a közpénzek hatékonyabb felhasználását elősegítő javaslataikat megosszák a területért felelős állami vezetőkkel. A rendkívüli közgyűlés nyilvános – tették hozzá.

Kérdésekre válasz

Felszólal többek között Nagy Zoltán, a Független Előadó-művészeti Szövetség ügyvezetője, aki tájékoztatja a tagságot és a résztvevőket az elmúlt évben a kultúráért felelős miniszternek írt levelek tartalmáról, a FESZ javaslatairól, továbbá a 2023. évi pályázati döntések következményeiről, a független szférát érintő közvetlen hatásairól, valamint a szövetség javaslatairól az előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásával és finanszírozásával kapcsolatban.

A rendkívüli közgyűlésre meghívták Csák János minisztert is, akit arra kérnek, hogy ossza meg a szövetség leveleiben megfogalmazott javaslatokkal kapcsolatos álláspontját, a közgyűlés résztvevőit pedig tájékoztassa a 2023. évi pályázati döntések meghozatalának folyamatáról, tapasztalatairól, valamint a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek 2024. évi költségvetési támogatásának kereteiről.

Az előadó-művészeti szervezetek támogatása körüli anomáliákról az Index írt először részletesebben.

(Borítókép: Csák János kulturális és innovációs miniszter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)