Meghalt Cormac McCarthy

2023.06.13. 23:30
89 éves korában meghalt Cormac McCarthy Pulitzer-díjas író. Műveit az amerikai határvidéken játszódó nihilizmus ihlette, erőszakos történeteit és apokalipszis utáni világképét számos díjjal jutalmazták.

Június 13-án délután az új-mexikói Santa Fében található otthonában meghalt Cormac McCarthy. A Pulitzer-díjas amerikai regényíró haláláról a kiadója adott hírt, majd a fia, John McCarthy erősítette meg a The Guardiennek.

Cormac McCarthy – eredeti nevén Charles McCarthy – olyan könyveket jegyez, mint például a Vad lovak, Az út és a Nem vénnek való vidék, amelyek filmváltozatai az évtizedekig szegénységben élő írónak ismertséget és anyagi biztonságot hoztak. Visszahúzódó volt, kerülte a nyilvánosságot, ám a Nem vénnek való vidék 2008-as adaptációja reflektorfénybe állította, a Tommy Lee Jones, Javier Bardem és Josh Brolin főszereplésével készült krimi a legjobb filmért, rendezésért, adaptált forgatókönyvért és mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is elnyerte – emelte ki a Variety. Alkotásai közül Az út című könyvért Pulitzer-díjat kapott. 

Cormac McCarthy Charles Joseph McCarthy néven született 1933. július 22-én a Rhode Island-i Providence-ben, hatgyermekes ír katolikus családban. Később vette fel az ősi ír Cormac nevet.

Négyéves volt, amikor a családja a Tennessee állambeli Knoxville-be költözött. Apja ügyvéd volt, az író viszonylagos jólétben nőtt fel, de Közép-Amerikában nem érezte otthon magát.

„Korán megéreztem, hogy nem lesz belőlem tiszteletre méltó amerikai állampolgár. Attól a naptól fogva gyűlöltem az iskolát, hogy betettem oda a lábam” − mondta a The New York Timesnak adott interjújában 1992-ben.

A középiskolában színészkedett, később az egyetemen bölcsészettudományi szakon tanult, ám diplomát nem szerzett. Az 1950-es években Alaszkában állomásozott a légierőnél, ahol rádióműsort vezetett. Háromszor volt házas, két gyermeke született, Cullen és John. Két fia közül Cullen McCarthy 1962-ben az első feleségétől, Lee Hollemantől, John Francis McCarthy pedig 1999-ben a harmadik feleségétől, Jennifer Winkley-től született. Második feleségétől, Annie DeLisle-től 1981-ben vált el.

Rövid európai tartózkodás után visszatért Tennessee-be, Knoxville-ben telepedett lett, majd a texasi El Pasóba, később Santa Fébe költözött.

Első műve, az 1965-ben megjelent, a tennessee-i vidéken játszódó The Orchard Keeper Faulkner utolsó kiadójának a kezébe került, aki látott a fiatal íróban fantáziát. Az Isten gyermeke és az Outer Dark című korai műve azonban még nem hozott igazán a konyhára.

A Véres délkörök, avagy vörös alkony a nyugati égen (Blood Meridian) című regénye 1985-ben jelent meg, amely megjelenésekor kevés figyelmet ébresztett, de ezt a művét tekintik az első valóban nagy és talán a legjobb regényének. Az erőszakkal teli, hősök nélküli regény egy skalpvadász banda történetét meséli el a XIX. századi Vadnyugaton.

A Határvidék trilógia első darabja, a Vad lovak, amely egy határ közeli texasi tanyán játszódik, végre elhozta számára az elismerést az 1990-es években.

A trilógiát követő Nem vénnek való vidék című regényét Joel és Ethan Coen rövidesen filmre vitték. Az alkotás 2007-ben elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

Az út című regénye még a korábbiaknál is sötétebb világba vezeti az olvasót. Egy ismeretlen katasztrófa utáni világban, amely véget vetett a társadalomnak és az élelmiszer-termelésnek, egy apa és fia vándorol reménytelen emberek között egy elpusztult tájon át. Az út című regényből is készült film, amely számos díjat nyert.

Hosszú szünet után 2022-ben jelent meg az idős író The Passanger és Stella maris című regénye.

Nihar Malaviya, a Penguin Random House elnök-vezérigazgatója szerint

Cormac McCarthy megváltoztatta az irodalom irányát. Hatvan éven át leplezetlenül a foglalkozásának szentelte magát, és az irodalom világának határtalan lehetőségeit és erejét fedezte fel

– mondta Malaviya.

Az író élete első hatvan évében alig volt ismert, Cormac McCarthyt sosem lehetett a vörös szőnyegen látni, visszahúzódó természet volt, alig adott interjút.

A BBC felidézi Oprah Winfrey műsorvezetőnek adott interjúja egy részletét: „Nem gondolom, hogy az interjúk jót tesznek a gondolkodásnak. Ha sokat gondolkodsz azon, hogyan írj meg egy könyvet, akkor valószínűleg nem ezen kellene gondolkodnod, hanem inkább meg kellene írnod” – nyilatkozta McCarthy.