Oliver Stone: A legrosszabb nukleáris forgatókönyv már megtörtént

2023.06.18. 15:11

„Mindig azt mondják, hogy ha nukleáris baleset történik, az a világvégét jelenti. Ez baromság” – fejtette ki véleményét a témában Oliver Stone az Independentnek. Az atomenergia áll Stone legújabb alkotásának, a Nuclear Now című dokumentumfilmnek a középpontjában.

A többszörös Oscar-díjas rendező a csattanóra és a túlzásokra építette hírnevét: A sebhelyesarcú (forgatókönyvíróként); a vietnámi háborús dráma, A szakasz, valamint a nyolcvanas évek szatírája, a Tőzsdecápák mind filmtörténetileg jelentős alkotások. Stone most egy dokumentumfilmbe vágta a fejszéjét.

A Nuclear Now-nak pozitív üzenete van, és nem veszteget sok időt más nézőpontú csoportok megszólítására. Az atomenergia az egyetlen járható út a zöld jövő és fajunk túlélése felé – folytatta a rendező a lapnak.

Az atomenergia szószólói hangsúlyozzák a technológia relatív olcsóságát, formálhatóságát és megbízhatóságát. A szél- és napenergiával ellentétben a teljesítménye nem függ az időjárási viszonyoktól vagy a nappali és éjszakai ciklusoktól. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az úgynevezett tiszta energiák nem rosszak. „De ahhoz, hogy Anglia elektromos hálózatát az itteni szélerősséggel ellássuk energiával, gyakorlatilag Nagy-Britannia egész szigetét körbe kellene venni turbinákkal” – vélekednek.

A lap azonban azt írja, ez így nem teljesen igaz, hiszen az Atlanti-óceán északi részén fekvő szigetként Nagy-Britannia rendelkezik a legjobb természeti erőforrásokkal a szél-, hullám- és árapályenergia-termeléshez Európában. Az ország pedig már most az energiaszükségletei negyedét szélenergiából fedezi.

A legrosszabb már bekövetkezett

A rendezőt arról is kérdezték, mit gondol a nukleáris katasztrófával összefüggő veszélyekről. „Ezek olyan kockázatok-e, amikkel az emberiségnek most már hosszú távon meg kell barátkoznia?” – szegezték neki a kérdést.

A legrosszabb forgatókönyv már bekövetkezett. Emlékezzünk csak a csernobili katasztrófára. Legalább 4000 ember halt meg az ott bekövetkezett események hatására

– válaszolta Oliver Stone.

Egyes becslések szerint a halálos áldozatok száma jócskán meghaladta a négyezret, teszi hozzá a brit kiadvány.

Fernando Sulichin, a film producere nem először dolgozik együtt Stone-nal, a filmtől azt reméli, hogy kicsit megosztja majd az emberek véleményét.

Az éghajlatváltozás mindenhol jelen van. Most nagyon meleg van, árvizek vannak Olaszországban, hurrikánok… Az emberek pedig továbbra is a Titanicon táncolnak

– vélekedett.

Stone ötlete az volt, hogy filmje egy női tudósról szóljon, amelyhez Joshua Goldstein és Steffan Qvist közös könyve, A Bright Future adta az ötletet. Végül ez nem valósult meg, a filmkészítők végül egy (Stone szerint) rendhagyó dokumentumfilm mellett döntöttek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport