Petőfi Zenei Díjátadó: Tóth Gabi az év női előadója

2023.06.18. 07:10
Hetedik alkalommal adták át a Petőfi Zenei Díjakat szombaton, idén kilenc kategóriában ismerték el a hazai könnyűzenei élet kiemelkedő előadóművészeit és alkotásait – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az MTI-vel.

A Petőfi 200 emlékév alkalmából extra produkcióval is készült a közmédia a díjátadón: Takács Nikolas Horányi Julival adta elő A Dal 2023-ban debütált Hazámban című duettet.

A műsorban megemlékeztek az áprilisban elhunyt Máté Péter-díjas zenészről, Török Ádámról, a Mini együttes alapító-frontemberéről. Oláh Ibolyától A Dal 2022 győztes lemezének címadó dalát, a Gyere közelebbet akusztikus változatban hallhatta a közönség. A rendezvényen Pápai Joci, valamint a Zaporozsec is színpadra állt.

Kilenc kategóriában díjaztak

  • A tájékoztatás szerint

az „Év női előadója” elismerést Tóth Gabi nyerte el.

Az énekesnő a februári Petőfi Zenei Díj Életmű gáláján az Omega híres slágerét, a Gyöngyhajú lányt adta elő, a Kossuth-díjas dalszövegíró, Adamis Anna életműdíja előtt tisztelegve. A fellépésen virtuális duettben állt színpadra  a zenekar néhai frontemberével, Kóbor Jánossal.

  • Az „Év férfi előadója” elismerést Csík János vehette át. A Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapító tagja, prímása, énekese öt évvel ezelőtt kezdte meg együttműködését a kecskeméti Mezzo zenekarral. A népzenei és jazzmotívumokat ötvöző formáció a Csík János és a Mezzo koncertjeivel itthon és a határon túl egyaránt sikeresen népszerűsítik a sajátos zenei fúziót.
  • Az „Év zenekara” elismerést az Ismerős Arcok kapta. A közlemény szerint a Máté Péter-díjas és Teleki Pál-érdeméremmel kitüntetett együttes jellegzetes, magával ragadó hangzást és egyedi gondolatokat kínál a közönségnek. Mint írták, dalaikban megjelenik a nemzet sorsa, a hazaszeretet, a családi egység, a kulturális értékek megóvásának fontossága. Az idei Nemzeti Összetartozás Napján a Duna a tematikus műsorfolyamát a 2022-es lemezbemutató koncertjükkel zárta.
  • Az „Év koncertje 2023” címmel a Petőfi 200 – Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint a Modern Art Orchestra közös koncertjét ismerték el. Korábban még soha nem hallott formában, áthangszerelve hangoztak el az ismert Petőfi-művek Roby Lakatos, Pál István Szalonna és Bandája, Oláh Ibolya és az Antares zenekar vendégszereplésével. A produkcióval ünnepelte a Duna a Petőfi-bicentenáriumot.
  • Az „Év zenei eseménye 2023” kategóriában a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című zenés, irodalmi előadást díjazták. A darabban kilenc könnyűzenei versfeldolgozás jelenik meg DÁNIELFY, Ember Márk, Paulina, a Romengo, a 4S Street, az Aurevoir., Trap kapitány és a THA SHUDRAS, a The Biebers és az Irie Maffia énekesnője, Sena tolmácsolásában. A Petőfi Sándor életét megelevenítő, főként középiskolásoknak szóló produkciót a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezte, szövegkönyvét Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta.
  • Szarka Tamás Állnak az órák című dala két kategóriában is nyertes lett. Az „Év televíziós felvétele 2023” díjat Nagy István rendező és Szepesi Dávid operatőr kapta, a Kossuth-díjas előadóművész békét hirdető lírai hangvételű szerzeményéhez készített videóklipért.
  • Továbbá Szarka Tamás Wolf Katival készült közös duettje nyerte az „Év zenei felvétele 2023” díját is. A közmédia által készített klip országos tévépremierként debütált februárban a Dunán.
  • Az „Év hangszeres előadója 2023”  elismerést Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zongoraművésze, Sárik Péter vehette át. A Sárik Péter Trió alapítója önálló szerzeményei mellett rendszeresen adja elő Bartók és Beethoven saját maga által jazzre áthangszerelt műveit. A zeneszerző a Bartók Rádió kezdeményezésében megvalósult Magyar Jazz Hete műsorfolyamban, az M5 JazzÜnnep című kulturális show-műsorának egyik házigazdája volt.
  • A Titán Éjféli járat című slágere lett az „Év dala 2023” kategória díjazottja. A Dal 2023 nyertes produkcióját egy tragikus szerelmi történet ihlette. Az idén 20 éves erdélyi együttes a nemzeti dalválasztó győztese is „Az Év Dala 2023” kategóriában. Az együttes tízmillió forintos pénzjutalmat is nyert zenei produkciója fejlesztésére – áll a közleményben.