A Wagner-csoport főnöke a mémek lavináját is beindította

GettyImages-1244588483
2023.06.24. 15:57
A Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak az orosz védelmi minisztérium elleni hadüzenete viccvihart váltott ki a közösségi médiában a fenyegető orosz polgárháborúról.

Ahogy korábban megírtuk, Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér állítása szerint rakétatámadás érte őket az orosz hadvezetés parancsára, ezért bosszút esküdött. Embereivel megindult Oroszország felé, Rosztov-na-Donunál átlépték a határt, aminek hírére páncélosok jelentek meg az orosz nagyvárosok utcáin. Mindeközben Oroszország halálos rakétacsapást mért Ukrajna több városára is az éjjel. Vlagyimir Putyin a történtek után – szombat délelőtt – végül rövid beszédet mondott.

A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt mondta: a céljuk kizárólag az, hogy megdöntsék az orosz katonai vezetést. Sokan azonban ennek ellenére is katonai puccsként értékelték a történteket. Egy dolog biztos: élet-halál harc zajlik jelenleg Oroszországban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még meg sem tartotta hivatalos beszédét,

a Twitter-felhasználók mémek gyártásával hamar elterjesztették az Oroszországban zajló polgárháború hírét.

Manolis Giannarakis politikai rovatvezető Twitter-posztjában az olvasható, „Drágám, ébredj fel, kezdődik az orosz polgárháború”.

Julija Mendel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szóvivője videót tett közzé arról, hogy az ukrán elnök egy régi reklámfilmben egy sörösüveget és egy tál chipset ragadott, hogy tévét nézzen. 

Ukránok ma este

– viccelődött Mendel a Twitteren.

Az Egyesült Államok korábbi oroszországi nagykövete, Michael McFaul így reagált Mendel bejegyzésére:

Néhány amerikai is!

Az egyik felhasználó képernyőképet tett közzé egy tweet alatt, amelyen egy egyetemi futballszurkoló táblát tart fel a következővel: „Remélem, mindkét csapat jól érzi magát.”

Az egyik legnépszerűbb mém a Twitteren Csajkovszkij A hattyúk tava című darabjának egyik táncjelenete lett, amelyet először a Wagner-csoport osztott meg tegnap este. 

Ez utóbbinak a kontextusba helyezéséhez egy minimális történelmi kitekintő szükséges. Az 1991-es moszkvai puccskísérlet idején – amikor a keményvonalas kommunisták megpróbálták megszerezni a hatalmat Mihail Gorbacsovtól – az orosz közmédia A hattyúk tavát közvetítette ahelyett, hogy az eseményekről beszámolt volna. Vagyis a Wagner a mostani eseményeket ahhoz a puccskísérlethez hasonlította. 

Garaczi László író Facebookon posztolt egy mémet, kommentár nélkül. 

(Borítókép:  Gabby Jones / Bloomberg / Getty Images)