A fóliázott könyvek felrobbantották a TikTokot

lefóliázott könyv
2023.07.12. 09:53 Módosítva: 2023.07.12. 10:38
Több érintett író fejtette ki véleményét a fóliázott könyvek ügyében a TikTokon, a Twitteren pedig mémek világítanak rá a helyzet abszurditására.

Ahogy azt korábban megírtuk, nagy port vert fel a magyar kulturális életben, hogy a gyermekvédelmi törvény előírásainak kellett megfelelnie azoknak az LMBTQ-témájú könyveknek, amelyeket nemrég lefóliázott a Libri. Tavasszal a fogyasztóvédelmi hatóság több könyvesbolthálózatot is pénzbírsággal sújtott, amiért nem megfelelő helyen kínálták a jogszabály hatálya alá eső kiadványokat.

Twitter-felhasználók mémek gyártásával kezdték elterjeszteni a Libri könyvfóliázásának ügyét.

Lancsák Krisztina videójában azt írta: „Idegállapotom, mikor meglátom a Libriben a befóliázott könyveket.” A gabriellaeld nevű Twitter-felhasználó pedig azt posztolta: „Már nem nevetek, csak sírok.”

@krisztinalancsak a fotók @Rácz-Stefán Tibor videóiból származnak ❤📚🏳️‍🌈 #libri #lmbtq #lmbtqhungary #books #bookworm #booktok #könyvmoly #könyv #könyvtok #fóliázás #pride #loveislove #CapCut ♬ eredeti hang - Krisztina Lancsák

Semmiképpen nem szabad elolvasni

Az írók egy része a TikTokon fejti ki a véleményét. C.K.Zolya_író ironikus videóban osztotta meg gondolatait a szabályozással kapcsolatban.

Abszolút egyetértek azzal, hogy ez a könyv be lett csomagolva, hiszen kinek jó az, ha az ember használja a józan eszét. Gyönyörű csomagolásban van, ezek után ki sem merem nyitni. Ha ezt becsomagolták, és a könyvesboltban is így van, akkor semmiképpen nem szabad elolvasni.

Hozzátette: nem tudja, hogy a könyv – ebben a csomagolásban – milyen lábnyomot hagy maga után.

@ckzolya #könyvek #könyvajánló #befóliázva #booktok #olvasnijó ♬ eredeti hang - C.K.Zolya_író

A hozzászólók jelentős része egyetért a poszt szerzőjével. Az egyikük ezentúl csak azért is ilyen könyveket fog venni. Egy másik viccesebbre vette a figurát:

Boldogok a celluxgyártók

És akadt, aki az alábbi kérdést fogalmazta meg:

Ha házhoz rendelem, akkor is csomagolva jön? Mi a gond?

Papp Dóra író szintén TikTok-videóban fejtette ki véleményét. Elmondta, hiába kérte, hogy a könyveit az ifjúsági szekcióból helyezzék át a szórakoztató irodalomhoz, ez a mai napig nem történt meg, ráadásul még be is fóliázták őket.

Közölném veletek, hogy olyan könyvemet is befóliázták, amelyben nincsen LMBTQ-karakter. A Rúnatáncban pedig egyetlenegy mellékszereplő van, akiről csak találgatják, hogy vajon milyen lehet a szexuális orientációja. Tehát így nézünk ki, befóliázták őket. Nevetséges. És igen, anélkül, hogy a Libri megkérdezett volna, hogy ezekkel a címekkel mi van.

A csomagolóművész

Garaczi László író több Facebook-bejegyezést tett közzé a témában. Semmi konkrétumot nem írt, bár az általa megosztott képek magukért beszélnek. Az egyik ilyen a bolgár származású Christo „csomagolóművész” néhány alkotását osztotta meg, aminek az volt a lényege, hogy egyebek mellett épületeket is becsomagolt. A legjelentősebb alkotása a Reichstag, a német parlament épületének és a párizsi Pont Neuf épületének becsomagolása volt.  

Christo and Jean-Claude: „A befóliázott ország”

 Christo becsomagolt autóval.

Jogi segítséget kérnek

A könyvszakma egyelőre tanácstalan – nyilatkozta Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke korábban az Indexnek. „Korábban kérdésekkel fordultunk a döntéshozókhoz, hogy mely könyveket kell a jövőben lefóliázva árusítani, melyek kerülnek tiltólistára.

Azon művek kijelölését is várjuk, amelyek »öncélú szexualitást«, homoszexualitást népszerűsítenek vagy jelenítenek meg. A kérdéseinkre azóta sem kaptunk választ. A szakmán belül ez feszültséget okoz, szűkíti a megjelenési lehetőségeket, mert a minták nem egyértelműek.

Az MKKE javaslata szerint egyebek mellett ISBN-azonosítóra van szükség, amely segítségével leolvasható, hogy a törvény pontosan mely könyvekre vonatkozik. „Eddig olyan üzleti modell működött, amelyben a kiadók inspirálva voltak, jó dolgokat adjanak ki, miközben a sokszínűségük is megmarad” – tette hozzá Gál Katalin.

Az MKKE-közgyűlésen a tagszervezetek vezetői megvitatták és értelmezni próbálták a törvényt, és abban maradtak, hogy jogi segítséget kérnek, mivel a definíciók nem egyértelműek.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált idén szeptember 28. és október 1. között rendezik. Az esemény díszvendégországa – még ma is úgy tudni, hogy – Hollandia lesz. Ám hogy ősszel is így lesz-e, az csak akkor derül ki. Legalábbis erre lehet következtetni Gál Katalin szavaiból:

A nemzetközi könyves társszervezetek naponta teszik fel kérdéseiket a magyar könyvpiac szereplői felé, követve az eseményeket, és aggodalmukat, együttérzésüket fejezik ki a kialakult helyzetért.

(Borítókép: Index)