El kell menni a Holdra is a tapasztalatért

2023.07.14. 14:20
Szembe kell nézniük a felsőoktatás résztvevőinek azzal, hogy az oktatásban is jelen van az állandó változás és a változáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlen követelménnyé vált. Arra keresték a választ a a Budapesti Metropolitan Egyetem vezetői az EFOTT-on, hogyan határozza meg a felsőoktatás jövőjét mindez, és persze a mesterséges intelligencia is szóba került.

A beszélgetés legfőbb kérdése az volt, hogyan lehet az állandó változásra felkészíteni a felsőoktatásban tanulókat, akik nemsokára önálló egzisztenciát építenek és a munkaerőpiac gerincét adják. Kovács Attila, a Budapesti Metropolitan Egyetem Üzlet Kommunikáció és Turizmus karának dékánja és Naárné Tóth Zsuzsanna, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatási rektorhelyettese fejtette ki a témában gondolatait.

  • Elhangzott a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, hogy az oktatók ne a hallgatói plágium eszközeként tekintsenek rá, hanem egy olyan eszközrendszerként, ami alapvetően fogja megváltoztatni a munkavégzést, ezért a hallgatóikat fel kell készíteni erre.
  • Fontos szerepet kap például az analitikai gondolkodás, a problémamegoldás, az interperszonális kommunikáció és az informatikai készség.
  • Az intézményeknek a gyakorlati tanulási tapasztalatokra és az iparági együttműködésekre kell helyezniük a hangsúlyt, a hallgatók versenyképessége miatt.
  • A másik fő vonulata oktatásunknak a kollaboráció ösztönzése. A szakokon, specializációkon, sőt karokon átívelő együttműködéseké, amelyek során a hallgatók más képzések hallgatóival hozhatnak létre közös projekteket, ahogy később a való életben is fontos készség lesz az együttműködésre való törekvés.

Csidei Balázs, a Budapesti Metropolitan Egyetem humánerőforrás igazgatója pályaválasztási, karriertanácsokkal várta a fiatalokat. A Budapesti Metropolitan Egyetem standján nem csak a tudás fájával, de minden nap gondolatébresztő előadásokkal is várja a fesztiválozókat.