Nem vitte vissza a könyvtári kötetet 65 évig, de a könyv „szólt” neki

GettyImages-949118068
2023.07.16. 13:21
Sok dolog miatt lehet lelkiismeret-furdalásunk az életben, például akkor, ha a könyvtári könyvet nem visszük vissza időben. Pláne, ha 65 évet várunk vele. Vagy 119-et, ha megérjük, persze. És még ezt is lehet fokozni. Összeállításunkból kiderül, hogy a könyvtári könyvek nem visszavitelét is egészen magas szinten lehet űzni.

Az első történet nemrégiben esett meg, amikor 119 éves késéssel vittek vissza egy könyvet egy massachussetsi könyvtárba, ahonnan 1904. február 14-én James Clerk Maxwell An Elementary Treatise on Electricity (Alapfokú értekezés az elektromosságról) című munkáját kölcsönözték ki. A kötetre Stewart Plein, a West Virginia-i Egyetem könyvtárának ritka könyvekkel foglalkozó kurátora talált rá, amikor az egyetemnek adományozott könyveket vizsgálta át – szúrta ki a kultura.hu.

A New Bedford Közkönyvtár igazgatója elmondta, hogy kiemelkedően jó állapotban került vissza hozzájuk a kötet, amelyet bár 1881-ben adtak ki, ma nem számít ritka kiadásnak.

Az olvasók rendszeresen visznek vissza kölcsönzött könyveket tíz-tizenöt éves késéssel. Ezért a késésért 2100 dollár büntetést kellene fizetni, mivel napi öt cent a késedelmi díj, de kumuláltan is maximum két dollárt kell fizetni a pontatlanoknak New Bedfordban

– fogalmazott.

Nem ez az egyetlen későn visszavivős eset, sőt az egyik Oregon állambeli megyei könyvtárba

hatvanöt év után juttatta vissza George Orwell 1984 című disztópikus regényét egy most 86 éves amerikai férfi

– írta meg korábban a BBC hírportál.

A férfi, aki visszaküldte a könyvet, W. P. monogrammal ellátott üzenetében azt írta: újraolvasása után döbbent rá arra, hogy a regény egyes fejezetei ma is roppant aktuálisak, ezért vissza kellene kerülnie a kölcsönözhető könyvek közé.

„Egyszerűen adjuk hozzá az internet és a közösségi média kifejezéseket, és máris 2023-ról olvashatunk” – írta, kiemelve a régi kiadású könyv 207. oldalán olvasható részletet. A feljegyzés szerint W. P. már 1958-ban, a Portlandi Állami Egyetem végzős hallgatójaként visszaadta volna a könyvet, de ezt valamiért mégsem tette meg.

Elnézést a késésért, 86 évesen végre meg akartam nyugtatni a lelkiismeretemet

– írta. A könyvtár a gesztusra válaszul azt írta az idős embernek: nem kell késedelmi díjat fizetnie.

Legnépszerűbb, 1948-ban írt regényében, amely egy képzeletbeli totalitárius birodalomban játszódik, Orwell azt taglalja, hogy szerinte mivé lesz a rend szabadság nélkül. A könyvből 1984-ben film is készült John Hurt és Richard Burton főszereplésével.

Már a kölcsönzési iratok sincsenek meg

A. J. P. Taylor történész How Wars Begin (Ahogy a háborúk kezdődnek) című könyve 43 év késéssel került vissza a virginiai Newport News Közkönyvtár egyik tagkönyvtárába. Még 1980. március 23-án vették ki a könyvet, amit egyébként itt el is lehet olvasni, online.

Úgy gondoljuk, ez új rekord a Newport News Közkönyvtár későn visszajutott könyvei közül. Nincsenek már meg az ilyen régi kölcsönzési irataink, így a rejtélyes visszaküldő csak köszönetet kap

– írta a könyvtár a Facebook-oldalán. 

Csaknem száz év után vittek vissza egy kikölcsönzött könyvet egy kaliforniai könyvtárba – írta meg korábban a magyarnarancs.hu.

Benson Lossing A History of the United States (Az Egyesült Államok története) című könyvét

1927-ben kölcsönözték ki, de csak idén májusban vitték vissza a St. Helena-i könyvtárba.

A kölcsönzés idején a késedelmi pótlék öt cent volt, vagyis a könyvet visszaszolgáltató Jim Perry elvileg 1756 dollárral – 610 530 forinttal – adósa a könyvtárnak, amely azonban 2019-ben eltörölte a bírságot. A St. Helena Star című helyi lap szerint Perry a kötetet elhunyt felesége, Sandra egyik könyvekkel teli dobozában találta meg. A férfi elmondta, biztos benne, hogy Sandra nagyapja, a néhai John McCormick kölcsönözte ki a művet.

Benson Lossing alkotását a könyvtár az épület bejáratánál üvegvitrinbe téve állította ki. 

A Guinness-rekordok szerint a legkésőbb visszaszolgáltatott kötet a Cambridge-i Sidney Sussex Egyetem tulajdonában van. A latin nyelven írt, a mai Németország északi részéről szóló könyvet 1668-ban kölcsönözte ki Robert Walpole ezredes, Sir Robert Walpole, Nagy-Britannia későbbi miniszterelnökének édesapja, és csak 287 év múlva, 1956 januárjában került vissza a könyvtárba. 

(Borítókép: jovan_epn / Getty Images Hungary)