Christopher Nolan imádta Haumann Máté játékát az Oppenheimerben

2023.07.19. 08:17 Módosítva: 2023.07.19. 08:17
A világhírű brit rendező Christopher Nolan, exkluzív interjúban beszélt a héten premierelő Oppenheimer filmről, valamint Haumann Máté színészi játékáról a Fókusznak, Londonban.

A sokak által epekedve várt Oppenheimer július 21-én premierel a mozivásznakon. A legújabb Christopher Nolan-film a világ egyik legfontosabb és legfélelmetesebb pillanatát örökíti meg, az atombomba kifejlesztését – írja az RTL.

A kereskedelmi csatornának adott exkluzív interjúban a híres rendező beszélt a film inspirációiról, illetve a színészgárdából kiemelte az egyetlen magyar tagot, Haumann Mátét, aki a szintén magyar Szilárd Leót alakította. Szilárd jött rá anno arra, hogy a nukleáris reakció és ezáltal az atombomba is létrehozható.

Haumann esete roppant különleges, hiszen nem mindennap válogatnak be magyar színészeket világhírű produkciókba. Nolan elmondása szerint ez most sem pontosan így történt. A rendező úgy fogalmazott, „az igazság az, hogy Máténak nagyon jól sikerült a meghallgatása. Ki kellett érdemelnie a szerepet, mint egy jó színész, és aztán másodszorra egy plusz volt, hogy ő magyar. Imádtam, amit nyújtott a szerepében.”

Eredetileg a szereplőválogatók ötlete volt, hogy ha már Teller Edét egy külföldi híresség – Benny Safdie – alakította, akkor Szilárd Leó szerepére autentikusabb választásnak véltek egy magyar színészt. Christopher Nolan hozzátette, Szilárd Leó nagyon érdekes karakter, Haumann Máté sokat tett hozzá a filmhez ezzel a szereppel.

Nolan továbbá arról is beszélt, hogy a film IMAX kamerákkal készült, amikkel már évek óta forgat, így a filmvásznon úgy tud háromdimenziós hatást elérni, hogy nem kell hozzá szemüveget viselni. Kiemelte, fontos volt számára a számítógépes trükkök mellőzése.

Meg akartuk mutatni a fenyegetettséget is. Így a csapatomat arra kértem, hogy analóg módszerekkel demonstráljuk mindezt

– mondta a rendező.

A háromórás filmben igazi sztárparádé fogadja a nézőket, Cillian Murphy főszereplésén kívül Matt Demon, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Florence Pugh, és Josh Hartnett is megjelenik a filmvásznon.