Meghalt Mészáros Éva textilművész

2023.07.20. 11:16
2023. július 13-án meghalt Mészáros Éva textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Kilencvenegy éves korában, 2023. július 13-án meghalt Mészáros Éva, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Évtizedekig volt a magyar divat meghatározó alakja.

Mészáros Éva 1932-ben született Gátéron. Csongrádon, nagyszülei ruhaszalonjában tanulta meg a ruhakészítés alapjait. Eleinte festő szeretett volna lenni, jelentkezett is a Képzőművészeti Főiskolára, de anyagi okok miatt visszamondta a jelentkezést. Később megkereste az Iparművészeti Főiskola igazgatóját, hogy oda szeretne járni. Az igazgató, látva a munkáit, felvette, és a textil szakot választotta számára.

1980 és 1989 között a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanított férfiruha-tervezést, a Divattervező Szabadiskola alapító tanára volt. Tizenhárom évig a Magyar Divat Intézet kiadványa, majd a Pesti Divat és a Divat és Marketing képszerkesztője is volt. 

1971-ben Művész az iparban címmel rendezte meg első jelentős kiállítását.

Modelljei és tervei szerepeltek hazai és külföldi kiállításokon, valamint bemutatókon. Szabásmintáit gyakran a népművészeti hagyományok motívumaiból merítette. 

2022-ben, kilencvenedik születésnapján Tankó Judit ekképpen méltatta:

Kiváló pedagógusként adta tovább tudása javát, lévén, hogy folyamatosan részt vett a divattervezők utánpótlás-nevelésében. Egész életében azért küzdött, hogy a magyar népművészet ne vesszen el, és az emberek természetesnek tartsák, hogy a népi örökségünk emlékét a ruházatunkon is lehet viselni.

Mészáros Évát a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.