2024. június 18. 18:00
Törökország 3
Georgia 1
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Kiderült a titok: ezért lett áruló Teller Ede

ZS 9805
Christopher Nolan Oppenheimer című filmjéből is kiderül, nem ő az atombomba feltalálója, ő leginkább a létrehozásának projektmenedzsereként működött. Szegedi Péter tudományfilozófus az arútluK legújabb podcastjában Csejk Miklós műsorvezetőnek elmondja, kik voltak az atombomba valódi feltalálói. Beszélgetünk arról is, miért lett áruló Teller Ede, és megtudhatjuk a podcastból, zsarolták-e a szeretőjével Oppenheimert, valamint van-e elegendő atom- és hidrogénbomba ahhoz, hogy az emberiség elpusztítsa önmagát.

Amióta Christopher Nolan Oppenheimer című filmje a mozikba került, egyre többen teszik fel a kérdést, kik voltak az atombomba valódi feltalálói. Azt tudjuk, hogy a magyar kutatóknak elévülhetetlen érdemei vannak, de ez mit jelent a gyakorlatban? Az biztosan elmondható, hogy Oppenheimer nem feltalálta, hanem létrehozta az atombombát. De akkor kik azok, akiknek a kutatási eredményei révén megvalósult?

A podcastból kiderül, hogy

  • kik találták fel az atombombát,
  • miért lett áruló Teller Ede,
  • zsarolták-e Oppenheimert a szeretőjével,
  • Szilárd Leó mit rakott le az asztalra,
  • hogyan lett végül a szovjeteknek is atombombájuk,
  • van-e annyi atom- és hidrogénbombája az emberiségnek, amennyivel el tudja pusztítani önmagát, 
  • készült-e a hidrogénbombánál nagyobb erejű szuperfegyver.

Csejk Miklós műsorvezető vendége Szegedi Péter tudományfilozófus, aki az ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszékén az atombomba történetét is tanította.

Aki pedig lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést, az ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Szegedi Péter. Fotó: Hartl Nagy Tamás / Index)