Horribilis összegért kelt el minden idők legnézettebb sorozatepizódjának alapkelléke

2023.07.29. 16:11 Módosítva: 2023.07.29. 16:11
Egy aukción 125 ezer dollárért kelt el az a bakancs és dögcédula, amelyet Alan Alda viselt a M.A.S.H. című háborús szatírában. Az összeget jótékonysági célra fordítják, a vevő nevét nem hozták nyilvánosságra.

Az a bakancs és a dögcédula, amelyet Alan Alda viselt, amikor a M.A.S.H. című közkedvelt televíziós sorozatban Sólyomszemet játszotta, 125 ezer dollárért (43,6 millió forintért) kelt el pénteken egy árverésen.

alda-combat-boots
Fotó: HERITAGE AUCTIONS

Alda több mint 40 évig őrizte a bakancsot és a dögcédulát a sorozat befejezése után, de úgy döntött, hogy a dallasi Heritage Auctions aukciósházon keresztül eladja őket, hogy pénzt gyűjtsön a tudósok és orvosok jobb kommunikációját segítő központjának.

A 87 éves Alda elmondta, hogy a Bakancsot és a dögcédulát a koreai háborús egészségügyi egységről szóló sorozat 11 évada alatt viselte.

Karaktere, Benjamin Franklin „Sólyomszem” Pierce tehetséges sebész volt, aki viccekkel és tréfákkal segítette enyhíteni a háborús övezetben végzett munka stresszét. A sorozat 1983-ban sugárzott utolsó epizódja, amelyet Alda írt és rendezett, az Egyesült Államok történetének legnézettebb tévéműsora volt.

Az árverésből befolyt összeget a New York-i Stony Brook Egyetemen működő Alan Alda Center for Communicating Science (Alan Alda Központ a Tudományos Kommunikációért) kapja, amelynek célja, hogy improvizációs gyakorlatok és más stratégiák segítségével segítse a tudósok és orvosok jobb kommunikációját.