Orvosi hiba okozhatta Zenthe Ferenc halálát?

2023.07.30. 11:47
Zenthe Ferenc 2006. július 30-án hunyt el. A Tenkes kapitányaként is ismert, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész súlyos betegséggel küzdött. Bőrrákot diagnosztizáltak nála, mely áttétet képezett az agyában, amit az orvosai nem ellenőriztek időben. Fia szerint félelem nélkül és méltósággal viselte a hírt, hogy csupán egy éve van hátra. A nemzet színésze 86 éves korában hunyt el, már 17 éve nincs köztünk.

Zenthe Ferenc, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja pontosan 17 évvel ezelőtt, 2006. július 30-án hunyt el. Egy ország gyászolta a Tenkes kapitányát, akit láthattunk a Tüskevárban, a Szomszédokban és számos népszerű mozifilmben is.

A Blikk most a fiával, ifjabb Zenthe Ferenccel készített interjút, aki olyan, édesapjával kapcsolatos emlékekről is mesélt, melyeket még talán sosem osztott meg eddig.

Beszélt apja betegségéről, a diagnózisról és a vizsgálatok alatti orvosi figyelmetlenségről is, amely végzetesnek bizonyult.

Egyszer csak arra figyeltünk fel, hogy bizonytalan lett. Nem a járása, hanem az egész lénye. Kiderült, hogy bőrrákja van. Nem ijedt meg. Elment szokás szerint orvoshoz, ám a kezelések, kivizsgálások során végzetes hiba történt. Mert a bőrrákosok esetében mindig ellenőrzik a tüdőt, a nyirokrendszert és az agyat. Nos, apu esetében az utóbbi kimaradt. Agydaganata lett, amit aztán megmondtak neki az orvosok. Közölték vele, hogy maximum egy éve van hátra. Félelem nélkül, méltósággal viselte. A szervezete csak az utolsó két hónapban kezdte feladni a harcot. Akkor már rendszeresen kórházba vittük. Fájdalom nélkül, csendben távozott

– mesélte ifjabb Zenthe Ferenc. Arra is kitért, hogy édesapja nem szokta meg a sikert és a hírnevet, és hogy mindig ugyanaz a kedélyes ember maradt, aki mindig is volt.

A sikerei csúcsán is megmaradt ugyanannak a kedélyes, palócosan beszélő, vidéki embernek. Nehezen szokta meg, hogy afféle sztárként kezelik, és forgatásról forgatásra jár. Jóllehet a színészmesterség volt az élete

– mondta a Blikknek.