Trabant, Moncsicsi és a Gyöngyhajú lány – az NDK úgy, ahogy még nem láttuk

2023.08.07. 20:26
Berlinben rengeteg érdekességgel találkozhat az, aki nem csak a már megszokott turisztikai látványosságokat szeretné megnézni. Ezek közé tartozik a DDR Museum, azaz az NDK-t bemutató interaktív kiállítás. A múzeum mindenkinek izgalmas, a legfiatalabbaktól azokig, akik megélték a rendszerváltás előtti időszakot.

A DDR Museum érdekessége, hogy szinte minden része interaktív. Ki ne akarna beülni egy korabeli Trabantba, belehallgatni az akkori slágerekbe   például a Gyöngyhajú lány német verziójába   és megnézni a populáris televízió műsorokat? Mindezt egy teljesen autentikusan berendezett panellakásban, amiben minden szekrény és fiók rejt valami érdekességet.

A történelmi kiállítás több szobából és egy nagy kiállítóteremből áll. Bár a készítők leginkább a civil életre fektették a hangsúlyt, a politikai rendszerek és alakok, a sportolók és az időszak sötét oldala is megjelenik. A múzeum Nyugat- és Kelet-Németország elválasztásával kezdődik, majd jönnek a különböző járművek és háztartási tárgyak. A múzeumban felépített óvodai kisszobában kisvasút formájú ülések vannak, valamint tipikus fa kisszékek és az ikonikus Moncsicsi baba is előkerül.

Interaktív játékok

Az interaktivitás eléréséhez többféle technikát alkalmaztak a készítők. A kiállítás egésze alatt szekrényeket és fiókokat kell nyitogatni, hogy a látogató megtalálja az információkat és az érdekességeket. A nagyterem közepében lévő asztalon az NDK-s időszak különböző témáiról lehet érintőképernyős megoldással olvasni. A kihallgatószobában pedig egy, az emberi testet felhasználó technikával lehet meghallgatni a vádlott mondatait.

Egyes részekhez játékok is társulnak. A látogatók megcsinálhatják a saját, tökéletes, kommunista emberüket, amit kinyomtatva haza is tudnak vinni. A felépített lakás fürdőszobájában pedig egy higiéniai tesztet lehet végigjátszani. Érdekes volt látni, hogy valóban mindegyik korosztályt lefoglalta a múzeum. A kisgyerekek imádták a játékokat és persze a Trabantot. Az 50 év felettiek nosztalgiáztak, a tinédzserek és fiatal felnőttek pedig sokkal többet megtudhattak a születésük előtti időszakról, mint bármelyik törtórán.

A DDR Museum úgy nyújt betekintést a rendszerváltás előtti korszakba, hogy közben megidéz temérdek emléket, nem ítélkezik, de azért igyekszik helyre tenni a dolgokat. Ahogy az a tipikus, nagy, műanyag kávéfőző is, amelynek látványa megidézi emlékezetünkben még a hozzá tartozó kávéillatot is.