Pécsett landolt a Csontváry-kiállítás

D RUJ20230807022
2023.08.08. 13:40
Több hónapos budapesti vendégeskedés után ismét Pécsett láthatók Csontváry a városban őrzött ikonikus festményei, mint a Római híd Mosztarban vagy a Vihar a nagy Hortobágyon, de a tárlat ezúttal kiegészül olyan Csontváry-darabokkal, melyek eddig nem képezték részét az állandó kiállításnak. A Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria közös Csontváry 170 időszaki tárlata a fővárosi kiállítás után november 5-ig a pécsi JPM Csontváry Múzeumban lesz megtekinthető.

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar, az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat három hónapig nagy sikerrel a Szépművészetiben volt látható.

A budapesti zárás után az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás Pécsre, az idén 50 éves JPM Csontváry Múzeumba érkezett.

Az együttes tárlatot 2023. november 5-ig, szintén három hónapig láthatja a városban a nagyközönség.

A mintegy 40 művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt – szúrta ki akultura.hu.

Nagy Tarpatak és Magányos cédrus

A Szépművészeti Múzeumban az idei tárlat előtt utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből, a baranyai székhelyen pedig a JPM Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki most a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel. A két intézmény egyesített kollekciójának köszönhetően együtt lesz látható

  • Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa,
  • a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása,
  • a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye,
  • ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.

A tárlatot Zag Gábor kultúráért felelős pécsi alpolgármester, dr. Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum általános főigazgató-helyettese és Kőhalmi Andrea, a Janus Pannonius Múzeum kommunikációs vezetője nyitotta meg. Az eseményen Lantos Zoltán hegedűművész és a Hágen Mozgásműhely működött közre.

A kiállítás kurátora Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője. A tárlat 2023. november 5-ig tekinthető meg a JPM Csontváry Múzeumban. A közös kiállítások után a pécsi JPM Csontváry Múzeum megszépülve, a korábbi tárlattal várja látogatóit.

Ahogy azt korábban megírtuk, júniusig több mint 170 ezren voltak kíváncsiak a Szépművészeti Múzeum Csontváry-kiállítására, így a tárlat az intézmény történetének tíz leglátogatottabb kiállítása közé került.

(Borítókép:  Érdeklődők a Csontváry 170 című kiállításon a megnyitó napján a pécsi Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumában 2023. augusztus 7-én.  Fotó: Ruprech Judit / MTI)