A tabu a téma a ceredi művészfesztiválon

2023.08.09. 19:53
Az ArtPiknik Cered egynapos művészeti fesztiválján hazai és külföldi művészek munkáit is bemutatják, akik idén a „tabu” fogalmát dolgozták fel.

Idén 28. alkalommal rendezi meg művészeti fesztiválját a kis Nógrád vármegyei falu, Cered. Az ArtColony Cered művésztelep idén augusztus 12-én várja az érdeklődőket. Négy helyszínen nyolc országból érkező 30 művész munkái lesznek láthatók. A művésztelep záróünnepélyeként szervezett ArtPiknik Cered kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadással, valamint gasztronómiai és gyerekprogramokkal is készül.

A ceredi művésztelep egy nemzetközi orientációjú, jelenléten alapuló art színtér és műhely, ahol évenként más-más tematika szerint zajlik az alkotómunka.

A nemzetközi művésztelep idei témája a „TABU” fogalmának egyéni és közösségi feldolgozása.

A művészek a „tabu” sokrétű jelentésén dolgoztak. A meghívottak között szobrász, grafikus, médiaművész, irodalmár, performance-művész és festő is található.

Idén új helyszínt avatnak Cereden

„Már 28 éve azon dolgozunk, hogy Cered művészfaluvá váljon. Ennek a folyamatnak az egyik fontos állomása, hogy idén új helyszínt avatunk. Az ArtComplex létrehozásával arra vállalkoztunk, hogy egy egykori tsz-irodát művészeti központtá alakítsunk át, ahol nemcsak alkotói tereket hozunk létre, de a szocializmus hatását, a falun hagyott jegyeit is dokumentáljuk, ezzel pedig egy országosan egyedülálló létesítményt hívunk életre” – mondta Fürjesi Csaba művészeti vezető. Hozzátette, a kéthetes művésztelep első hetében szobrászok, a másodikon grafikusművészek vendégeskednek a faluban.

A programsorozat koncertekkel és színházi előadással zárul, továbbá a látogatók egész nap kóstolhatják a hagyományos palóc konyha ínyencségeit.