Börtönbüntetésre ítéltek két iráni filmest, mert rendszerkritikus filmet vetítettek Cannes-ban

2023.08.17. 19:42
Börtönbüntetés fenyeget egy iráni filmrendezőt és egy producert, miután a kormány jóváhagyása nélkül mutatták be a „Leila’s Brothers” című rendszerkritikus filmjüket a cannes-i filmfesztiválon. Saeed Roustayi rendező és Javad Norouzbeigi producer arra is számíthatnak, hogy a jövőben eltiltják őket a filmkészítéstől.

Kedden az Etemad újság arról számolt be, hogy a teheráni forradalmi bíróság hat hónap börtönbüntetésre ítélte Saeed Roustayi rendezőt és Javad Norouzbeigi producert, amiért „rendszerellenes propagandafilmet” készítettek. 

Az iráni kormány úgy véli, a rendező és a producer csupán hírnevet akartak szerezni maguknak, a filmjük pedig nyílt támadás Irán vallási szuverenitása ellen.

A Leila’s Brothers című film egy iráni családról szól, amely minden megtakarítását elveszíti, miután a riál, Irán nemzeti valutája történelmi mélypontra süllyed. A film címszereplője, Leila azon dolgozik, hogy biztosítsa családja megélhetését. A film a család életén keresztül mutatja be az Iránt sújtó gazdasági válságot, amely hatására véres tüntetéssorozatok zajlottak az országban.  

A film ugyan nem nyerte el az Arany Pálmát, azonban két díjat is elnyert Cannes-ban. A teheráni hatóságok azonban a neves francia filmfesztiválon elért siker ellenére nem jelölték Oscar-díjra a filmet.

Az ABC News információi szerint az ügyben ítélő bíró 10 nap kivételével felfüggesztette a börtönbüntetést öt évre, a férfiakat azonban eltiltotta a filmezéstől. 

A filmesek eltiltása ellen számos neves rendező tiltakozott, többek között Martin Scorsese amerikai filmrendező is, aki arra is kérte az embereket, hogy nyíltan tiltakozzanak az ítélet ellen.