Meghalt Claude Ruiz Picasso, Pablo Picasso legkisebb fia

2023.08.25. 21:14
A híres festő legkisebb gyereke főként fotósként tevékenykedett, amiért nívós díjat kapott 2011-ben Franciaországban. Claude Ruiz Picasso sokáig küzdött azért, hogy elismerjék mint örököst. Végül egymaga kezelte apja hatalmas hagyatékát.

76 éves korában meghalt Svájcban Claude Ruiz Picasso, a híres spanyol művész, Pablo Picasso kisebbik fia. Claude ügyvédje, Jean-Jacques Neuer nem közölte a halál okát – számolt be a The Guardian.

Claude Ruiz Picasso majdnem egy évig dolgozott Richard Avedon híres fotós asszisztenseként, valamint fotóriporterként is tevékenykedett a Time Life-nál, a Vogue-nál és a Saturday Review amerikai magazinoknál.

2011-ben elnyerte Franciaország legmagasabb kitüntetését, a Legion d'honneur-t művészi munkájáért és apja hagyatékának kezeléséért. 

Picassónak négy gyermeke volt, Claude és Paloma a francia festőnőtől, Françoise Gilot-tól születtek. Françoise Gilot két hónappal ezelőtt, júniusban halt meg 101 éves korában.

A visszaemlékezések szerint Picasso megszakította a kapcsolatot Claude-dal és Palomával, miután Gilot elhagyta őt. A szakítás mélyen érintette a festőt, ugyanis Gilot volt az egyetlen nő, aki elhagyta Picassót. Amikor a festőnő emlékiratot írt közös életükről, Picasso többször is megpróbálta megakadályozni a könyv kiadatását. Az Életem Picassóval végül 1964-ben jelent meg.

Miután Pablo elfordult a családtól, a 22 éves Claude 1970-ben pert indított Franciaországban, hogy elismerjék apja törvényes fiaként, tehát örököseként. A bíróság végül ő és Paloma javára döntött, így a testvérek is Picasso örökösei lettek egy évvel a festő halála után, 1973-ban.

A Picasso-hagyaték továbbra is az egyik leggazdagabb a művészvilágban. A festő ugyanis több mint 45 ezer alkotást hagyott hátra, köztük 1885 festményt, 1228 szobrot, 7089 rajzot, 30 ezer nyomatot, 150 vázlatfüzetet és 3222 kerámiát. Ezen túl milliókat őrzött készpénzben. 

Ki kéne bérelnünk az Empire State Buildinget, hogy az összes munkájának helyet adjunk

– mondta Claude, amikor leltárt készítettek az alkotásokból.

Mivel Picasso nem hagyott végrendeletet, birtokának felosztása hat évig tartott, és komoly viszályokat szított a családban. Végül a családtagok abban állapodtak meg, hogy a hagyatékot Claude, Paloma, Maya és két unokája, Marina és Bernard Ruiz-Picasso kezelik. 

1989-ben azonban Claude egymaga vette át a Picasso-hagyatékot, vagyis egyedül ő kezelte a szerzői jogokkal, a sokszorosítással és a védjegyekkel kapcsolatos kérdéseket, valamint rendszeresen tett jogi lépéseket a hamisítások és visszaélések miatt.

Soha nem számítottam és nem is vágytam arra, hogy ehhez hasonló szerepem legyen, vagy hogy bármiféle befolyásom legyen apám örökségére

– mondta egyszer Claude Picasso életrajzírójának, John Richardsonnak.

A családon belül gyakran voltak nézeteltérések Claude munkájával kapcsolatban. 1999-ben, amikor Claude eladta Picasso nevét és aláírását a Citroën autógyártó cégnek, hogy kiadja a művészről elnevezett modelljét, unokahúga, Marina nyilvánosan kritizálta őt, amiért nem tisztelte „a zsenit”, akit „olyan banális dologhoz használtak fel, mint egy autó”. 

Claude Picassót felesége, Sylvie Vautier és két gyermeke gyászolja. Claude júliusban átadta a hagyaték kezelésének jogát húgának, Palomának.