Képzőművészet magas fokon – új kortárs művészeti vásárt szerveznek Budapesten

2023.08.27. 10:59
Mintegy harminc nemzetközileg elismert magyar galéria részvételével szervezik meg a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásárt, amely szeptember 21. és 24. között a Budapest Bálnában várja az érdeklődőket.

A szervezők közleménye szerint a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár azzal a céllal jön létre, hogy idővel a nemzetközi piac meghatározó szereplőjévé váljon, és átfogó képet adjon a magyar progresszív kortárs alkotói közösségről.

A rendezvény magas szakmai színvonaláról négytagú bizottság gondoskodik, amely elbírálta a galériák jelentkezését is.

Határon belül a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Szövetsége nyújt szakmai segítséget, de a szervezők együttműködnek a bécsi Vienna Contemporary csapatával is.

Az új seregszemlén minden évben megjelenik majd egy hazai múzeum vagy közgyűjtemény. Első alkalommal a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (MODEM) válogatását ismerheti meg a közönség. Standjuknál a MODEM-díj négy pályakezdő nyertesének – Bíró Dávidnak, Dobokay Máténak, Koltay Dorottya Szonjának és Schuller Judit Flórának – munkái lesznek láthatók.

Jótékonysági aukció is lesz

A kortárs képzőművészeti vásár kiegészül egy jótékonysági online aukcióval is, amelynek tárgyait a kiállító galériák ajánlják fel. Licitálni az Axioart felületén lehet majd, a befolyt összeggel az Autistic Art Alapítvány munkáját támogatják a szervezők.

Tausz Ádám főszervező szerint

ilyen szigorú szakmai feltételek mellett művészeti vásárt nem szerveztek még Magyarországon.

A gyűjtők-látogatók kizárólag olyan galériákkal és alkotásokkal találkozhatnak, amelyek saját művészeket képviselnek, és rendszeresen tartanak kortárs időszaki kiállításokat – hangsúlyozta.

Ezek a galériák az elmúlt 10 évben közel 100 nemzetközi vásáron vettek részt, bizonyítottak idehaza és külföldön is. A Budapest Contemporary a galériákra koncentrál, gyűjtők és aukciós házak ezen a rendezvényen nem szerepelnek

– emelte ki Tausz Ádám.

Az új kortárs képzőművészeti vásár résztvevőinek teljes listája ide kattintva érhető el.