Léptékváltás történik rövidesen a debreceni színházban

2023.08.29. 14:51
A debreceni Csokonai Nemzeti Színház négy játszóhelyén összesen tizenhat premiert tart a 2023-2024-es évadban. A teátrum szeptember közepén nagyszabású gálával indítja a szezont.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban köszöntötte Debrecen város kulturális alpolgármestere, Puskás István a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új vezetőit, Mátyássy Szabolcs igazgatót, Szabó K. István művészeti vezetőt és Nemes Zsófiát, az újonnan alakuló tánctagozat vezetőjét

„Ugyanaz a közös büszkeség tölt el minket debrecenieket, mint amikor közadakozásból 1865-ben megépült a cívisváros színháza, hisz olyan infrastrukturális kultúrafejlesztés végére értünk, amely nemcsak hazai, hanem regionális szinten is mértékadó – fogalmazott Puskás István.

Mátyássy Szabolcs július 1-jén vette át a színház irányítását, miután az előző igazgató, Gemza Péter mandátuma lejárt, a debreceni városvezetés pedig márciusban az ő pályázatát támogatta. Mátyássyt öt évre nevezték ki.

Mátyássy Szabolcs, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy az új vezetőség legfőbb célja a többtagozatos, négy játszóhelyes, szabadtéri színpaddal rendelkező intézményt a hazai, régiós és nemzetközi kulturális térképen is kiemelt helyre emelni, a helyi hagyományok tiszteletben tartásával, de az újítás szellemében – olvasható  a teátrum közleményében.

A prózai, tánc- és operatagozat együttes jelenléte nélkülözhetetlen egy nemzeti besorolású teátrum esetében, így – lépcsőzetes építkezéssel – elengedhetetlen a három tagozat létrehozása rögtön a szeptemberi indulást követően

– mondta el, majd arról is szót ejtett, hogy a pályázatírás megkezdése előtt kérte fel Szabó K. Istvánt, hogy művészeti vezetőként csatlakozzon hozzá, mivel az a színházi esztétika, amelyet a rendező munkáiban képvisel, közel áll ahhoz, amelyet Debrecenben szeretne megvalósítani.

Hangsúlyozta, hogy csak olyat ígértek a pályázatukban, amit be tudnak tartani, megfogalmaztak nagy vállalásokat is, de ezeket meg is fogják tudni valósítani.

Politikai tartalom, állásfoglalás

A direktor korábban az Indexnek elmondta, nagy örömnek tartja, hogy a pályázatuk végére csatolt szakmai együttműködő nyilatkozatok között a külföldi és hazai nemzeti színházak vezetői mellett magyarországi független társulatok is megtalálhatók.

A művészeti kérdésekről – így a darabválasztásokról és rendezők hívásáról is – Szabó K. István fog dönteni. Személyes véleményem, hogy egy színháznak kötelessége reagálni az embereket érintő problémákra, és rezonálni akár a jelenünkre is. Ugyanakkor rendkívül veszélyesnek tartom, amikor valaki direkt politikai tartalommal és állásfoglalással tölti meg az előadásokat

felelte arra a kérdésre, mennyire tervezi, hogy az egyes előadások a világban zajló eseményekre is reflektáljanak, mint például az Ukrajnában zajló háborúra.

A debreceni teátrum négy játszóhelyén összesen 16 premiert tart a 2023/24-es évadban. „Léptékváltás, ami Debrecenben történik, hisz az infrastrukturális fejlesztésekkel a Csokonai Nemzeti Színház Magyarország legnagyobb színháza lesz. Merészebb, erősebb és művészi léptékben is nagyon komoly változást hozunk” – mondta Szabó K. István az évadhirdető eseményen.

Európai színvonalú zenei színház megteremtésében gondolkodik Sándor Szabolcs karnagy, a színház frissen kinevezett zenei vezetője.

„Debrecen az ország második legnagyobb városa, épp ezért nagy csillag kell legyen Magyarország zenei térképén” – mondta. Sándor Szabolcshoz csatlakozva Kesselyák Gergely karmester, operarendező, aki Puccini Bohémélet című operáját vezényli majd, megerősítette: fontos, hogy az Operaházon kívül is legyen operaélet. „Amíg a vidéki operajátszás nincs rendben, addig az Operaház sem lehet” – hangsúlyozta.

A PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttesnek négy saját bemutatója lesz. Az idén 20 éves társulat vezetője, Nemes Zsófia azt mondta, művészeivel arra fog törekedni, hogy a következő években a kortárs tánc szerves részévé váljon Debrecen kulturális életének. A Csokonai Teátrum első premierje Giacomo Puccinitől a Bohémélet lesz, amelyhez Szikora János érkezik a társulathoz rendezőként.

A Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen bemutatói a 2023-2024-es évadban

Csokonai Teátrum
Giacomo Puccini: Bohémélet (rendező: Szikora János)
Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya (rendező: Szabó K. István)
J. B. Molière – J. B. Lully: Úrhatnám polgár (rendező: Keresztes Attila)
F. M. Dosztojevszkij: Ördögök (rendező: Dejan Projkovski)

Csokonai Fórum, Latinovits Terem
Lewis Carroll – Mikó Csaba: Alice Csodaországban (rendező: Bereczki Csilla)
Astor Piazzolla: María de Buenos Aires (rendező: András Lóránt)
Euripidész - J.P. Sartre - Illyés Gyula: A trójai nők (rendező: Szabó K. István)

Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem
Visky András: A test történetei (III-IV) (rendező: Visky Andrej)
Borbély Szilárd: Nincstelenek (rendező: Botos Bálint)
Kiss Csaba: Veszedelmes viszonyok (rendező: Kiss Csaba)
Hanoch Levin: Jákobi és Lájdentál (rendező: Árkosi Árpád)

PR-Evolution
Debrecen Kortárs Táncegyüttes Blue men …és fehér (koreográfus: Nemes Zsófia) Agapé (koreográfus: Nemes Zsófia)
Da Vinci mosolya (koreográfus: Nemes Zsófia)
A teljesség felé (koreográfus: Nemes Zsófia)

CSIP Program
Tasnádi István: Cyber Cyrano (rendező: Tasnádi-Sáhy Péter)

Szabó Magda Szalon
Zenés kabaré, stand up comedy

Meghívott bérletes operaelőadások
Maurice Ravel: Pásztoróra / A gyermek és a varázslatok (rendező: Tompa Gábor)
Petőfi Sándor – Kovács Adrián – Bereczki Ágota: A helység kalapácsa (rendező: Zakariás Zalán)