Megvan minden idők legjobb filmzenéje

2023.08.29. 11:57
A Gyűrűk Ura betétdalát választották az Egyesült Királyság kedvenc filmzenéjének a brit Classic FM hallgatói, olyan klasszikusokat megelőzve, mint a Schindler listája és a Star Wars.

Közvélemény-kutatást végzett a hallgatói körében a brit Classic FM. Több mint tízezren szavaztak, az eredmény szerint minden idők legjobbja A Gyűrűk Ura filmzenéje lett. Howard Shore zeneszerző pontszáma felülmúlta a második helyen álló Schindler listája zenéjét és a harmadik helyen álló Star Warst – írja a Daily Mail.

Jonathan Ross, a rádió műsorvezetője elmondta, nagyon örül, hogy Howard Shore zenéje ekkora szeretetet kap, és hogy első helyre került a történelem legnagyobb filmzenéinek hihetetlen ünnepén, a Classic FM Movie Music Hall of Fame-ben. A hírre reagálva Shore azt mondta:

Köszönet minden Classic FM-hallgatónak. Nagyon boldog vagyok, hogy egy kicsit közelebb vihettelek JRR Tolkien Középföldéjéhez.

A Gyűrűk Ura-trilógia első részének premierje 2001-ben volt, és Oscar-díjat nyert vizuális effektusokért, sminkért, operatőrért és zenéért az eredeti zenéjéért.

A listán John Williams bizonyult az ország kedvenc zeneszerzőjének, hiszen öt zenéje – A Schindler listája, az Indiana Jones, a Star Wars, a Jurassic Park, valamint a Harry Potter és a bölcsek köve – is a top 20-ban szerepel. A listán ott van a Gladiator, a Titanic, a Karib-tenger kalózai és a Csillagok között filmzenéje is.

A brit Classic FM filmzenei listája:

  1. A Gyűrűk Ura – Howard Shore
  2. Schindler listája  John Williams
  3. Star Wars  John Williams
  4. Távol Afrikától  John Barry
  5. Gladiator  Hans Zimmer
  6. Oscar Wilde szerelmei  Debbie Wiseman
  7. Farkasokkal táncoló  John Barry
  8. Jurassic Park  John Williams
  9. A Jó, a Rossz és a Csúf  Ennio Morricone
  10. A misszió  Ennio Morricone
  11. Harry Potter és a bölcsek köve Stone  John Williams
  12. A tűzszekerek  Vangelis
  13. Indiana Jones  John Williams
  14. Hölgyek levendulában  Nigel Hess
  15. Doktor Zsivágó  Maurice Jarre
  16. A hét mesterlövész  Elmer Bernstein
  17. Csillagok között  Hans Zimmer
  18. A keresztapa  Nino Rota
  19. Titanic  James Horner
  20. A Karib-tenger kalózai  Klaus Bedelt