Meghalt Rényi Katalin festőművész

2023.08.29. 21:40
Kedden elhunyt Rényi Katalin Munkácsy-díjas festőművész, tervezőgrafikus.

73 évesen meghalt Rényi Katalin, a kortárs magyar festészet kiemelkedő alakja, festőművész, tervezőgrafikus, költő és művésztanár. A hírt családja közölte kedden este az MTI-vel.

Rényi Katalin 1951. május 19-én született Budapesten. A Magyar Iparművészeti Főiskolára járt tervezőgrafika szakra, ahol 1975-ben diplomázott. 1985-től az Iparművészeti Főiskola tanára lett. 1992-ben alapította a Montázs Rajzstúdiót.

Számos csoportos és egyéni kiállításon mutatkozott be többek között a Budapest Galériában, a Vigadó Galériában, az Olof Palme Házban és a Körmendi Galériában is.

2018-ban Szentendrén nyílt retrospektív tárlata 21 gramm címmel, amelyet később Rómában, Párizsban, Moszkvában, Bécsben, Berlinben és Brüsszelben is bemutattak.

Az alkalmazott grafikai tervezések képezték munkásságának jelentős részét, fő profilja a filmplakát volt. A Graphis évkönyv rendszeresen közölte munkáit.

Művészi tevékenységéért 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend aranykeresztjét, 2019-ben pedig a Munkácsy Mihály-díjat.