Szikora Róbert: Azt gondoltam, hogy nagyfiú leszek

2023.08.29. 12:19
A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon mutatják be Szikora Róbert Árpád-házi Szent Erzsébet történetét feldolgozó, Az ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musicalt. A zeneszerzőt leginkább Szent Erzsébet személyisége foglalkoztatta, hogy miként válhat egy családanya szentté az idegen, ellenséges környezetében.

Szikora Róbertet már az 1970-es évek közepétől foglalkoztatja a gondolat, hogy Szent Erzsébetről írjon egy darabot. Türingiában látott egy szobrot Szent Erzsébetről, szép rózsákkal. Amikor a zeneszerző Budapesten is egy nagyon hasonló szobrot látott, rájött, hogy ez ugyanez, csak nálunk ez a figura Árpád-házi Szent Erzsébet.

Akkor azt gondoltam, hogy nagyfiú leszek, írok erről egy darabot, mert úgy éreztem, hogy a németekkel ezt elprivatizálták tőlünk, magyaroktól

– mondta az InfoRádióban Szikora Róbert, aki az 1990-es években kezdte el írni, és most fejezte be a darabot. A zenészt leginkább Szent Erzsébet személyisége foglalkoztatta, hogy miként válhat egy családanya szentté az idegen, ellenséges környezetében.

Annyi áthallás volt a mai kornak megfelelően is, és próbáltam olyan zenét írni, amely többrétegű, tehát kicsit hasonlít. A mai kornak megfelelő, mai musical zenéjével ötvöztem, amennyire lehetett, és nem volt nehéz dolgom, mert a mai musicalzene a könnyűzenéhez idomul

– fogalmazott. 

Kézgyakorlat volt Szikora Róbertnek

A mostani előadás a Margitszigeti Színház és Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház közös munkája, és Cseke Péter rendezésében szeptember 1-jén és 2-án mutatják be. A Kossuth-díjas rendező nem rugaszkodott el az eredeti látványvilágtól, amelyet az Erkel Színházban tavaly láthatott a közönség. Kosztümös „grandiózus musical” a szereposztásában is, de nem elsősorban a sztárokkal adják el a darabot, hanem „beszélnie kell”.

Erzsébet szerepében Bori Réka, Lajos szerepében Koltai-Nagy Balázs játszik, de Buch Tibor és Szekeres Adrien is látható lesz a színpadon, Szerednyey Béla és Varga Miklós mellett.

Szikora Róbert azt mondta, ő maga elsősorban zeneszerző, ezután szövegíró és előadó. A zeneszerzéshez szorgalom, ihlet, talentum szükséges. Úgy vélte, van olyan sok információja róla, hogy elkezdhet írni jeleneteket. Más, mint egy popzenei művet megírni, mert itt alkalmazott zenét kell csinálni, „de mindenképpen jó dalokat”, nem slágereket. „Ez nekem kézgyakorlat volt, mégis úgy érzem, ha valami nagyon szépet, nagyot akarok mondani, akkor ez magam előtt egy mestermunka. Én jobbat nem tudok nagyon írni” – fogalmazott Szikora Róbert.

A zeneszerző bevallotta, ő maga nem mozog otthonosan a színházi világban, és nem tudja, mikor érzi belülről sikeresnek a rendező vagy a producer a darabot. Az Erkel Színházban bemutatott premierre visszaemlékezve megállapította, hogy amikor 10-15 percig állva tapsol a közönség, akkor el lehet mondani, hogy hatása volt. „Akkor lesz sikeres egy darab szerintem, ha hatást tud az emberekre gyakorolni, és nem csak dalokat, hanem valahol a lelküket megérinti.”

A mű Zsuffa Tünde Az ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje azonos című regénye alapján készült, Lezsák Sándor szövegkönyv- és dalszövegíró közreműködésével. A musicalen 2021 tavaszán kezdtek dolgozni, 2022. április 8-án került először a közönség elé a budapesti Erkel Színházban.