Több színművész sem kér az SZFE aranydiplomájából

2023.09.05. 09:34
Mások mellett Lázár Kati, Kútvölgyi Erzsébet és Egri Márta is visszautasítja az aranydiplomáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől, ők ötven évvel ezelőtt Vámos László rendező osztályában végeztek.

Több legendás színművész nem hajlandó átvenni a 2020-ban modellváltáson túlesett Színház- és Filmművészeti Egyetem által kínált aranydiplomát – olvasható a 444-hez eljuttatott levélben.

Vannak köztük Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészek, és olyanok is, akik a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai is, és azok, akik az akkor még Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Vámos László osztályában végeztek 1973-ban:

  • Kútvölgyi Erzsébet Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész,
  • Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari díjas-színművész,
  • Egri Márta Jászai Mari-díjas színművész,
  • Miklósy Judit színművész,
  • Varsa Mátyás színművész, rendező, író,
  • Vas-Zoltán Iván színművész, rendező, dokumentumfilmes.

A levél

„Az a Színház- és Filmművészeti Egyetem (korábban Főiskola), amelynek mi egykor növendékei voltunk, a döntés-előkészítés demokratikus szabályainak megkerülésével, a szakma, a hazai és nemzetközi közvélemény tiltakozása ellenére 2020. szeptember 1-én magánegyetemmé alakult. Az újjáalakult intézmény vezetői több alkalommal is határozottan elhatárolódtak az addig működő egyetem működési elveitől, szellemiségétől, és ezzel olyan értékeket tagadtak meg és romboltak le, amelyeknek a szellemében mi annak idején nevelkedtünk.

Nem vehetünk át aranydiplomát azoknak a kezéből, akik megtagadták egykori tanáraink, és tanáraik sorát, Nádasdy Kálmántól Ascher Tamásig. Azt a szakmai nyitottságot és sokszínűséget, amit az átalakítás folyamatában az utolsó pillanatig védeni próbáltunk, és ami számunkra ma is mindennél fontosabb.”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitóját jövő hétfőn, szeptember 11-én az Uránia Filmszínházban rendezik, ahol aranydiplomát kaphatnának az ötven évvel ezelőtt diplomázott növendékek.

Az ügyben megkerestük a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőségét, amint válasz érkezik, közöljük.