Világhírű magyar zongoraművész lép fel a Bartók Emlékházban

2023.09.11. 19:32
A Carnegie Hallban és a Kennedy Centerben tartott nagysikerű koncertjei után újra Budapesten hallhatjuk a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Verseny nagydíjasát: Polgár Éva szeptember 22-én a Bartók Emlékházban ad zongoraestet.

2023. szeptember 22-én, este 6 órakor az Egyesült Államokban élő, és világszerte koncertező Polgár Éva Liszt és Bartók műveket ad elő a Bartók Emlékházban az MVM Koncertek 20. jubileumi zongorasorozatában.

Polgár Éva a klasszikus és kortárs zeneirodalom előadója, három kontinensen is fellépett már. A Hungary Foundation kulturális nagyköveteként 2022 őszén Chicagóban, Los Angelesben, Washington DC-ben és a New York-i Carnegie Hallban vívta ki a szakma és a közönség elismerését. A BBC World Service rádió szakértőként szólaltatta őt meg Liszt Ferenc életére irányuló Forum interjú sorozatában.

Polgár Éva elsöprő sikerű Carnegie Hall-debütálása Baráti Kristóf hegedű- és Szepesi Bence klarinétművésszel további szóló és kamarazenei koncertekhez vezetett. Zenekari előadásain Vásáry Tamás és Horst Förster karmesterekkel dolgozott együtt – az utóbbi vezénylete alatt háromszor lépett fel telt ház előtt a lipcsei Gewandhausban.

Az Ektro Records által kiadott kortárs lemezei Vály Sándor festőművésszel az irodalom, a képzőművészet és a zeneművészet átjárhatóságán alapulnak, szóló albumát Liszt: Harmonies patriotiques et religieuses címmel a Hunnia Records jelentette meg.

Polgár Éva a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Verseny nagydíjasa. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a helsinki Sibelius Akadémja után a University of North Texason szerezte meg zeneművészeti doktori fokozatát. Szerteágazó tevékenysége mellett a Los Angeles-i Liszt Verseny igazgatójaként segíti a tehetséggondozást és a magyar zenekultúra globális népszerűsítését. Mentorai Jandó Jenő, Rév Lívia, Szabó Orsolya, és Vásáry Tamás.

Célkitűzéseinek megvalósításához elnyerte az MMA hároméves ösztöndíját, aminek köszönhetően a Los Angeles-i Liszt Verseny magyar díjazottjainak pályaorientációját segíti.