Az egyik legrangosabb toplistán szerepel a magyar zenekar

2023.09.14. 14:01
A világ egyik legnívósabb klasszikus zenei portálja a legjobb tíz zenekar közé választotta a Budapesti Fesztiválzenekart. Az együttes karmestere, Fischer Iván a legjobb tíz karmester toplistáján a hatodik helyen szerepel.

A Bachtrack szakportál először 2015-ben szavazta meg a világ legjobb zenekarait és karmestereit. Nyolc évvel később, idén frissítették a toplistát, amiben a Budapesti Fesztiválzenekar az egyetlen nem nyugat-európai vagy amerikai zenekar. A BFZ a nyolcadik helyen szerepel.

A Bachtrack által felkért kritikusok 2023-ban szinte teljes egyöntetűséggel a Berlini Filharmonikusokat tekintik a világ legjobb szimfonikus zenekarának, és karmesterét, Kirill Petrenkót a legkiválóbb zenei vezetőnek. A top tíz zenekar listájára a BFZ mellett három amerikai, három német, egy brit, egy osztrák és egy holland együttes került fel.

A legmeglepőbb helyezés

A portál szerint a Budapesti Fesztiválzenekar helyezése pozitív értelemben a leginkább meglepő fejlemény a listán, a zenekar messze „felülteljesít” helyzetéhez képest a nehézsúlyú versenytársak között. A mindössze negyvenéves Fesztiválzenekar a legfiatalabb a toplistán.

A Bachtrack grémiuma egy jellegzetesen nyugat-európai és észak-amerikai hangsúlyú zenekritikusi közösség álláspontját fogalmazta meg, véleményük voltaképpen a klasszikus zenekultúra hangja, s ez még inkább felértékeli az elismerést

 fejti ki a ranglista jelentőségét Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója a zenekar közleményében.

A Bachtrack Kritikusi Díj 2023-as listáján az első ötbe került a Berlini Filharmonikus Zenekar, a Bécsi Filharmonikusok, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Királyi Concertgebouw Zenekar és a Chicagói Szimfonikus Zenekar.

A BFZ közel másfél évtizede szerepel a szimfonikus zenekarok nemzetközi rangsoraiban. A magyar szimfonikus zenekar már 2010-ben felkerült a Gramophone szaklap toplistájára, ahol a kilencedik helyen landolt. A lap tavalyi gáláján pedig a zsűri megszavazta az Év legjobb zenekarának.