Moszkván keresztül tért vissza a vértesi penész

10 verteskozma-penesz-portre-rgb RESZLET
2023.09.22. 17:13 Módosítva: 2023.09.22. 17:27

A FotoKozma kültéri fotófesztivál szervezői együttműködés keretében a moszkvai Daria Fedorova multimédia-művésszel fogtak össze, és elkészítették a kiállításoknak otthont adó vértesi helyszínek penészportréját. Radisics Milán és lánya steril kesztyűben mintákat gyűjtött Csákváron, Gánton, Vérteskozmán, az Esterházy kastélyban, a Csíkvarsai-réten és a vértesi erdőben. A mintákat kis kitérővel Moszkvába küldték, ahol a művésznő Petri-csészékben, egyedi módszerrel kitenyésztette a vértesi helyszínek penészportéit.

A folyamatról készült egy szórakoztató, TikTok-stílusú videó, amely minden homályos részt jobban megmagyaráz:

A gyakorlat mögötti elmélet

Baktériumok, apró spórák, algák és más mikroorganizmusok vesznek bennünket körül. Itt vannak a levegőben, a vízben, belélegezzük, minden pillanatban érintkezünk, a bőrünkön hordjuk őket. A földi élet alapjai, szabad szemmel mégis láthatatlanok.

Ez az ellentét inspirálja Daria Fedorovát, becenéven Penész Dását, a moszkvai mulimédia-művészt, aki munkáiban megteremti a hidat a láthatatlan és a tapintható világok között. Párhuzamba helyezi a metafizikát, a mikrobiológiát, a művészetet, a fotográfiát, megjeleníti a természet legfinomabb rezgéseit, a viszonyokat és a láthatatlan energiákat, amelyek az életet alkotják.

Munkája a baktériumok és gombák szabad terjedésén alapszik. Daria katalizátorszerepet vállal ebben a folyamatban, és megmutatja, hogy a láthatatlan mikroorganizmusok kolóniái mit tudnak létrehozni a művész különleges és egyedi kultiválási módszerével.

Így készült el a Vértesi penészportrék-sorozat is

A Vértesben hat helyszínen gyűjtöttek mintákat. Csákvár utcáin, Gánton, Vérteskozmán, kint a réten, a kastélyparkban és az erdőben. Mintát vettek majdnem mindenről, ami körülvesz bennünket: az útjelző tábláról, a talajról, a gombákról, a vízből, iszapból, az állatok ürülékéből, a kilincsekről, a növényekről, a szemetesből, az ólból, a buszmegállóból. A mintákat eljuttatták Moszkvába a művésznő stúdiójába, ahol Dása elhelyezte őket a Petri-csészékben, és körülbelül 3-4 hétig érlelte és tenyésztette sajátos eljárással, majd megfelelő pillanatban exponált.

Az eredmény pedig olyan, mint a Vértes és környéke. Színes, egyedi és lenyűgözően szép. 

Láthatóak a levegőrétegek, tapintható az energia, és szemmel látható a nagy változatosság, a közeg, amiben élünk, csak másképp.

A képek megtekinthetőek Csákváron, a Szabadság téri parkban 2023 októberének végéig, illetve az eredeti nyomatok megvásárolhatóak – az alkotó a bevételt jótékonysági célra ajánlotta fel.

(Borítókép: Vérteskozma penészportréja – részlet. Fotó: Daria Fedorova / FotoKozma)