Rangos díjat nyert Olaszországban A játszma című film

2023.09.26. 11:04
A legjobb film díját nyerte A játszma a parmai filmfesztiválon. Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento-díjat Olaszországban.

Az olaszországi Parma nemzetközi filmfesztiválját 11. alkalommal rendezték meg az elmúlt héten. A versenyprogramban vetített A játszma című ügynökthriller a legjobb film díját nyerte el, a szakmai zsűri indoklásában méltatta a

kiváló rendezést és színészi alakításokat, a kép és a zene pontosan összetartó egységét, mely mély rétegekkel gazdagítja a történelmi thrillert.

A játszma című mozifilm a kultfilmmé vált thriller, A vizsga (2011) folytatása. A filmben Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter alakításában tértek vissza a vászonra, új főszereplőként Staub Viktória csatlakozott a csapathoz.

A játszma Kulka János miatt létezik, neki írtam. Ő ugyanaz az ember maradt, aki volt. Kulka sztrókját beleírtam a forgatókönyvbe: az általa játszott karakter, Markó Pál is sztrókot kap a film elején” – mondja Köbli Norbert, A vizsga és A játszma forgatókönyvírója.

Az élet és a fikció nagyon szépen találkozik A játszmában. Kulka visszajött egy másik világból, és mindannak, amit itt most megél, egészen más lett az értéke. Ez minden pillanatában benne van, ezt színészileg nem lehet tanulni

– teszi hozzá Fazakas Péter rendező.

A Fazakas Péter rendezésében készült A játszma története 1963-ban játszódik, Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András, élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával, és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár. Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál, fordulat fordulatot követ, és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

A játszmában nyújtott alakításáért Kulka János tavaly elnyerte a legjobb főszereplőnek, Hámori Gabriella a legjobb mellékszereplőnek, Balázs Gábor pedig a legjobb hangért járó Magyar Mozgókép Díjat. Tavasszal a portói filmfesztiválról Nagy Zsolt a filmben nyújtottalakításáért a legjobb színész díját hozta el, míg Köbli Norbert a legjobb forgatókönyvért járótrófeát. A játszma a Film Positive gyártásában készült, producere Lajos Tamás volt.

Az 1960-as évek diktatúrájában játszódó, sztárszereposztással készült ügynök thriller megtekinthető a FILMIO kínálatában.