A mozifilm után érkezik a Barbie-kiállítás

2023.10.04. 12:45
A londoni Design Múzeum hozzáférést kapott a világhírű márka kaliforniai archívumához. A készülő kiállítás a dizájn szemszögéből fogja megközelíteni és feltárni a babák történetét.

A világhírű baba történetét bemutató kiállítás nyílik jövőre a londoni Design Múzeumban – írta meg a The Guardian. A múzeum elmondása szerint különleges hozzáférést kapott a kaliforniai Barbie-archívumhoz.

Több tucat ritka és egyedi tárgyat állítanak ki, hogy a babák segítségével elmeséljék a márka hatvanöt éves történetét.

Az első Barbie 1959-ben készült el, és Ruth Handler amerikai üzletasszony alkotása volt. A babát és tartozékait a Mattel játékgyártó cég gyártotta. A Barbie márka az 1980-as években már dollármilliókat ért. 

Sztenderd és különleges

A babák eredetileg csak szőke és barna változatban voltak kaphatók, ma már azonban különböző etnikumú és testalkatú Barbie-k is léteznek. A Design Múzeum kiállítása a márka történetét a dizájn szemszögéből vizsgálja, beleértve a divatot, az építészetet, a bútor- és járműtervezést is. 

Tim Marlow, a Design Múzeum igazgatója hozzátette, a Barbie a világ egyik legjellegzetesebb márkája, a története pedig – ahogy az Greta Gerwig filmjénél is láttuk – generációnként fejlődik.

A Design Múzeum 1989-es megnyitása óta több mint száz kiállítást rendezett, amelyek a formatervezés minden területét lefedik, beleértve a divat-, termék- és grafikai formatervezést is.