Meglepő fordulat állt be a fővárosi teátrum igazgatói székéért zajló versenyben

2023.10.07. 12:54 Módosítva: 2023.10.07. 13:01
Nem várt fordulat állt be a Pesti Magyar Színház igazgatói posztjáért zajló versenyben. Zalán János lemondott a színház vezetői posztjáról, Halasi Dániel rendező pályázatát pedig érvénytelenítette a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Pedig a Pesti Magyar Színház 2023. szeptember 26-i társulati szavazásán Zalán és Halasi egyaránt 43-43 százalékot kapott, ami azt jelentette, hogy holtversenyben az első helyen végeztek.

A Pesti Magyar Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat 2023. szeptember 11-én lezárult. Az intézmény élén 2024. február 1-jén veszi át a stafétát a következő vezető. A színház vezetésére 

  • A Pesti Magyar Színházat 2015 óta vezető Zalán János Balázs Béla-díjas producer, egyetemi docens,
  • Nagy Viktor rendező és Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész,
  • Halasi Dániel rendező,
  • Komáromi György, a Radnóti Színház egykori gazdasági igazgatója, a Színházak Éjszakája projektvezetője Zalán Tibor író-dramaturggal közösen adták be jelentkezésüket.

Az eredeti forgatókönyv most borulni látszik, hiszen a Pesti Magyar Színház 2023. október 6-án Facebook-bejegyzésben közölte:

Zalán János lemondott a Pesti Magyar Színház igazgatói posztjáról. 

A teátrum közleményét teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük.

 Tisztelt Közönségünk!


A Pesti Magyar Színház – Ifjúsági – és Családi Színház Dr. Zalán János igazgató kérésére a 2023. október 6-án 14:15-kor tartott rendkívüli társulati ülést követően az alábbi nyilatkozatot teszi közzé:

„Az elmúlt kilenc év, amit a Pesti Magyar Színház igazgatójaként tölthettem, tele volt közösen megélt sikerekkel, ünnepi pillanatokkal és tapasztalatokkal. Ez idő alatt többször talált meg olyan feladat és megkeresés, amikor mérlegelnem kellett, hogy a Színház vagy az új feladat mellett tegyem le a voksomat. Minden esetben a Színház győzött.

A mai nappal azonban hivatalosan elvállaltam egy igazán megtisztelő felkérést a kultúra területén belül, amivel egy új szintre tudom emelni azt a munkát, amit évek óta végzek. A Pesti Magyar Színházban betöltött pozícióm és az új felkérésem között ugyanakkor összeférhetetlenség merült fel. 2024. február 1-jével már az új feladatra koncentrálok, melyről hamarosan részletes tájékoztatást adok.

A Színház Társulatának, minden egyes munkavállalójának hálásan köszönöm az elmúlt években nyújtott odaadó munkáját, amit ezért a színházért tett. Büszke vagyok arra, hogy részese lehettem ennek az időszaknak, és további sikerekben gazdag évadokat kívánok Mindenkinek!”

Dr. Zalán János PhD, DLA
Igazgató

Az Index információi szerint Zalán János más feladatot kaphat a minisztériumtól. Elképzelhető, hogy kulturális intézmények akadálymentesítésén dolgozik majd. Ez azért érdekes, mert Zalán doktori értekezését A magyar színházi audionarráció elmélete és gyakorlata címmel írta 2018-ban a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájában.

Zalán János lemondása továbbá azért is érdekes, mert pozícióját az is erősíthette volna, hogy nem kisebb személyiség adott ki támogatói nyilatkozatot mellette, mint Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke.

A Pesti Magyar Színház 2018-ban, Zalán János igazgatói ciklusa alatt lett a Magyar Teátrumi Társaság tagja, azóta számtalan közös programot valósított meg a két szervezet. […] Az elmúlt évek munkája, eddigi sikeres tevékenysége alapján a Magyar Teátrumi Társaság elnöksége támogatja Zalán János pályázatát és öt évre szóló megbízását a Pesti Magyar Színház élére

– írja Vidnyánszky Attila.

Érvénytelenített pályázat

Halasi Dániel az Indexnek megerősítette, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Pesti Magyar Színház igazgatói posztjára beadott pályázatát 2023. október 6-án érvénytelenítette. 

A pályázat ötéves szakmai gyakorlatot ír elő, amelynek gyakorlati igazolását nem találták megfelelőnek. A kialakult helyzet azért is furcsa, mert az utolsó pillanatra lett időzítve. A szakmai bizottsági meghallgatás ugyanis jövő hétfőn vagy kedden lesz, a minisztérium levele azonban csak péntek délután fél négykor érkezett meg

– fogalmazott Halasi, aki úgy gondolta, hogy a szakmai gyakorlata, amely a közel ötven rendezését részletesen leírja, elegendő lesz a szakmai múlt igazolásához.

Valamint a pályázati kiírásban nem jelölik, hogy az ötéves szakmai gyakorlatot milyen módon kell igazolni, erre kötelező csatolandó mellékleti kötelezettséget a pályázati kiírás nem ír elő! A pályázatomat személyesen adtam le, amiről jegyzőkönyv is készült, ekkor viszont nem jelezték, hogy bármilyen hiány lenne.

A Pesti Magyar Színház szeptember 26-i társulati szavazásán

  • Zalán János 51 szavazatot (43 százalék),
  • Halasi Dániel 51 szavazatot (43 százalék),
  • Nagy Viktor és Eperjes Károly 13 szavazatot (11 százalék),
  • Komáromi György és Zalán Tibor 3 szavazatot (3 százalék) gyűjtött be.

A statisztikából kirajzolódik, hogy a voksolók többsége elsősorban nem Nagy Viktor és Eperjes Károly, valamint Komáromi György és Zalán Tibor kettősét látta volna szívesen az igazgatói székben. Halasi Dániel szerint a számok nyelvén egyértelmű, hogy a színházi voksolók többsége változást szeretett volna. „Mit tud a színház képviselete képviselni a szakmai testületi meghallgatáson, amikor a társulati szavazáson győztesen kikerülő két pályázó a választhatók köréből viszont mégis kiesik?”

Jelen állás szerint a szakmai testületi meghallgatáson már csak két pályázót hallgatnak meg a jövő hét elején. Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművészt Nagy Viktor rendezővel együtt – az utóbbi lenne az igazgató, Eperjes pedig művészeti tanácsadó. Úgy tudjuk, Eperjes bírja a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatását. 

A másik pályázó Komáromi György, a Radnóti Színház egykori gazdasági igazgatója, a Színházak Éjszakája projektvezetője, aki Zalán Tibor író-dramaturggal közösen pályázott.