Megvan, ki nyerte a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat

2023.10.10. 21:46
A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kedden tette közzé honlapján, hogy 2023-ban Bartha Máté a Kockavető című sorozatával nyerte el a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által kétévente kiírt Budapest Fotográfiai Ösztöndíj egy évig támogatást ad arra, hogy a nyertes alkotó a koncepcióként beadott tematikát követve elkészítse fotósorozatát a magyar fővárosról – írja az MTI.

Az ösztöndíj mellett a fotográfus lehetőséget kap a Capa Központ 8F Galériájában a bemutatkozásra, az ösztöndíj része egy, a kiállításhoz kapcsolódó katalógus megjelentetése is.

Bartha Máté az ösztöndíj keretei között Budapest 23. kerületét szeretné bejárni, és fényképeket készíteni egy játékos, kreatív asszociációra építő, egyszerű, ám kihívást jelentő szabály mentén:

a helyszínek meghatározásához két nyolcoldalú kockát használ, az egyik a távolságot, a másik az irányt határozza meg.

Az adott kerület mértani középpontjából kiindulva kutatja fel a véletlen által kijelölt helyszíneket, legyen szó köz- vagy magánterületről.

Verbális információt is gyűjt: a helyszínek esszenciáit sűrítő mondatokat, anekdotákat. Ezekből alakítja ki az adott kerület képanyagát, minden esetben keresve a képeket összefűző egységes, egyedi vizuális világot, narratívát.

Művészeti tevékenységem, kutatásaim fókuszába az utóbbi időszakban a játék és a művészet kapcsolata került. Kockavető munkacímű projektem az első állomás

 fogalmaz Bartha Máté.