2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Ismét a lelki gyökereinkre irányulhat a figyelem

2023.10.15. 06:04
Építészeti programokkal, koncertekkel, kerekasztal-beszélgetéssel várja az érdeklődőket a határokon átívelő Héttorony Fesztivál a kultikus Makovecz-épületekben, a már megszokott és új helyszíneken is a Fonó Budai Zeneház és a Kultúrpart szervezésében október 20. és november 20. között.

Hagyományosan a világ- és népzene klasszisait hozza el az organikus építészet magyar mesterének tereibe a Héttorony Fesztivál. Idén Lendván és Csíkszeredán indul, de Kolozsváron, Mátészalkán, Pakson, Makón, Mezőkövesden és Budapesten is találnak programokat az érdeklődők.

A fesztivál nyitónapján Csíkszeredában, a Millenniumi templomban a Halmos Béla örökségét bemutató kiállítást ifjabb Csoóri Sándor nyitja meg, majd este a Dresch Vonós Quartet lép színpadra. Szintén az október 20-i nyitónapon a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központban elhelyezik Makovecz vándoroszlopát, majd Básits Branka és Wertetics Szlobodán ad koncertet a muravidéki városban – áll az MTI-ben.

Az igényes szórakoztatás mellett azt is fontosnak tartjuk, hogy a népzene és a világzene hazai és külföldi csúcsteljesítményei eljussanak vidékre és a szomszédos országok magyarságához, valamint hogy a zene és az építészet szerves kapcsolatára és lelki gyökereinkre ráirányítsuk a figyelmet

– idézi a közlemény Kiss Ferencet, a Héttorony Fesztivál művészeti vezetőjét.

Pajtától a palotáig

A tájékoztatás szerint a fesztiválon fellép többek között Szokolay Dongó Balázs, a Triolina Folk, Lisztes Jenő és Balogh Kálmán, Szabó Dániel, Paár Julcsi és a Sarjú Banda is. A fesztivál egyik kiemelt programját, a Muzsikás együttes jubileumi, 50. születésnapi koncertjét október 27-én a paksi Makovecz-templomban hallhatja majd a közönség.

Október 21-én a kolozsvári törökvágási református templomban Szokolay Dongó Balázs grafikáiból és Tóthfalusi Gábor építészeti munkáiból nyílik kiállítás. Október 22-én Mátészalkán, a Képes Kávéházban A pajtától a palotáig című építészeti kerekasztal-beszélgetésen Horváth László fesztiváligazgató vendége Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Kossuth-díjas építész lesz.

Október 28-án a makói Hagymaházban Makovecz Imre családi házait bemutató építészeti tárlat nyílik. November 15-én a budapesti Makovecz Központ és Archívumban mutatják be Keserü Katalin Makovecz Imre Kísérletek – épületek. Az 1960–70-es évek című tanulmánykötetét. Az eseményen közreműködik Harmath Judit mozdulatművész – írják.

A fesztivál november 20-án, a Hagyományok Házában ér véget. A gálán fellép a Magyar Állami Népi Együttes és a Pro Musica Leánykar, Szarvas József színművész közreműködésével.