Magyar filmesek alkotásait díjazták Varsóban és Sitgesben is

2023.10.16. 17:58
Rangos nemzetközi filmfesztiválokon díjazták Moldovai Katalin Elfogy a levegő, Madarász Isti Átjáróház és a szintén magyar filmesek részvételével, cseh–szlovák–magyar koprodukcióban készült bábanimáció, a Tomi, Polli és a Varázsfény című alkotásokat a hétvégén.

Mint írják, a magyar filmesek munkáját a nemzetközi szakmai zsűrik régiónk A kategóriás seregszemléjén Varsóban és a zsánerfilmek legnépszerűbb fesztiválján a spanyolországi Sitgesben ismerték el. A tájékoztatás szerint az Elfogy a levegő című alkotásért Moldovai Katalin rendező a varsói nemzetközi filmfesztiválról az elsőfilmes verseny fődíját, a filmkritikusok nemzetközi szervezete, a FIPRESCI díját, valamint a szervezet fiatal filmes újságírókból álló Young FIPRESCI zsűrijének díját is elhozta szombat este – olvasható a Nemzeti Filmintézet közleményében.

A megtörtént eseményekből kiinduló, Elfogy a levegő című dráma a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült. A film főszereplői Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes; forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin volt. A november 2-tól országszerte látható filmet Táborosi András fényképezte, a zenéjét Cári Tibor szerezte.

A zsánerfilmek legnagyobb fesztiválja

A spanyolországi Sitgesben szombat este ért véget a zsánerfilmek legnagyobb fesztiválja, amelyet idén 56. alkalommal rendeztek meg. Madarász Isti Átjáróház című filmjét az Új víziók elnevezésű program zsűrije elismerő oklevéllel méltatta.

Mint írják, a fantasztikus-romantikus vígjáték a Filmintézet támogatásával, Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet főszereplésével készült, és megtekinthető a Filmio felületén. A film forgatókönyvét Veres Attila írta, az operatőre Garai Gábor volt, a zenéért Pacsay Attila felelt.

A sitgesi fesztiválon a legjobb animációs film díját nyerte el a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Tomi, Polli és a Varázsfény című cseh–szlovák–magyar koprodukciós családi mesefilm – olvasható a közleményben.

A stop-motion technikával készült bábanimáció Filip Posivac cseh rendező első mozifilmje, vezető animátora Papp Károly Kása, hangmestere Lukács Péter Benjamin, zeneszerzője Balázs Ádám volt. A Tomi, Polli és a Varázsfény című alkotást a hazai közönség december 21-től tekintheti meg a mozikban – áll az összegzésben.