Angliában sokan oda gyűltek a hideg miatt, ahol talán még sosem jártak

2023.10.19. 20:38
A legtöbb könyvtár ezen a télen ismét melegedő helyet biztosít az Egyesült Királyságban. Egy brit kutatás szerint a legutóbbi télen több mint félmillió ember keresett fel ilyen kulturális térben kialakított melegedő tereket.

Az Egyesült Királyságban az irodalom életeket menthet. Nem is kis túlzással. Ez már tavaly is kiderült, és most, 2023 október végétől a könyvtárak ismét ingyenes, fűtött helyiségekkel várnak bárkit az Egyesült Királyságban.

Az ok egyszerű: a fűtési költségek a szigetországban is rendkívül magasak. 

A kezdeményezés 2022-ben kezdődött, amikor az orosz-ukrán háború kitörése után az energiaárak megemelkedtek – írja a The Guardian.

Hogyan lesz itt fűtött hely?

A felméréséből kiderül, hogy a megkérdezett könyvtárak 93 százaléka kínál ingyenes, fűtött tereket a látogatóknak a hideg hónapokban – a „Melegtér program” részeként.

A meleg helyiségeket kínáló könyvtárak 79 százaléka a tavalyihoz képest magasabb vagy hozzávetőlegesen azonos érdeklődésre számít, és nincs olyan gyűjtemény, amely azt mondta volna, hogy idén kevesebben jönnek.

A kutatást 57 könyvtárra kiterjedően a Libraries Connected, az angliai, walesi, észak-írországi és a koronafüggő országok (mint például a Csatorna-szigetek bailiffségei, vagy az Ír-tengeren a Man-sziget – a szerk.) szolgálatait képviselő jótékonysági szervezet végezte.

Szomorú tény, hogy a hőmérséklet csökkenésével és az alapvető árucikkek árának további emelkedésével sokan ismét azon töprengenek, hogyan fűtik majd otthonukat ezen a télen

– mondja Isobel Hunter, a Libraries Connected vezérigazgatója.

„A könyvtárak a meleg tér mellett meleg fogadtatást is kínálnak – és nemcsak azokat várják, akik az energiaszámláikat nehezen tudják fizetni, hanem mindenkit, akik társaságot, beszélgetést vagy tanácsot keresnek” – teszi hozzá a Libraries Connected vezérigazgatója. „Csodálatos, hogy a könyvtárak minden nap ennyi dolgot tesznek ingyen.

A könyvtárak ismét bebizonyították, hogy létfontosságú közösségi erőforrásként funkcionálnak.

Társas jóga, melegedő

A programban részt vevő könyvtárak 74 százaléka szórakoztató és kulturális programoknak is otthont ad, lehet például társasozni, jógázni, és még kézműves klubok is vannak. A megkérdezettek 70 százaléka ingyenes meleg italt, 66 százaléka pedig tanácsadást szervez olyan témákban, mint a háztartás vagy költségvetés elkészítése. De olyan hely is van, ahol takarókat, valamint menstruációs- és egészségügyi termékeket is biztosítanak.

  • A válaszadók 51 százaléka nem számít támogatásra a melegedő helyek működtetéséhez.
  • Míg 28 százalék számít többletfinanszírozásra, addig 21 százalék nem is tudott a lehetőségről.

A Libraries Connected a Warm Welcome partnere, amely több mint 7000 meleghelyiségből álló hálózatot támogat az Egyesült Királyságban.

A májusban közzétett kutatás kimutatta, hogy az előző télen több mint félmillió ember keresett fel melegedő tereket.

„Őszintén megdöbbentett és örömmel töltött el, hogy tavaly télen mennyi könyvtár vett részt a Warm Welcome kampányban, és milyen kreatívan szolgálták közösségeiket, és teremtettek kapcsolódási helyeket” – mondja David Barclay kampányigazgató.

Azt remélem, hogy idén télen a Warm Welcome programban való részvétellel az ország könyvtárai megmutathatják, milyen létfontosságú részei társadalmi infrastruktúránknak, és megkaphatják azt az elismerést és támogatást, amelyet abszolút megérdemelnek.

Az első melegedő terek még ebben a hónapban megnyílnak az Egyesült Királyságban.